Woning kopen

Bij het zoeken naar uw eerste koopwoning of een nieuwe woning zorgt u er natuurlijk voor dat u vooraf weet in welke prijsklasse u kunt gaan zoeken. Woningprijzen kunnen per regio, en soms zelfs binnen een bepaalde regio, nogal van elkaar verschillen. Uw financiële reikwijdte bepaalt welke woningprijzen voor u acceptabel zijn. Dit betekent niet dat u daarbij alleen kijkt naar de maximale hypotheek die mogelijk is bij uw persoonlijke situatie, maar ook naar uw huidige en toekomstige levensstijl.

Woning prijzen

De prijs van een woning is afhankelijk van een combinatie van factoren. Woningprijzen kunnen fluctueren als gevolg van economische omstandigheden of (lokale) sociale omstandigheden. Een veel gehoorde kreet bij het bepalen van woning prijzen, is dat de prijs afhankelijk is van een drietal zaken: locatie, locatie en locatie. Eigenlijk bedoelt men hiermee dat de locatie van uw woning voor een groot deel de woning prijs bepaalt. Zo maakt het nogal uit of de woning is gelegen in een gewilde woonwijk, nabij een industrieterrein of bijvoorbeeld in een buitengebied. Zo zullen de woning prijzen in bijvoorbeeld een gewilde woonwijk aanmerkelijk hoger liggen, dan wanneer deze is gelegen aan een aangrenzend industrieterrein.

Locatie woning

Naast de locatie zijn er natuurlijk tal van zaken die de prijs van een woning bepalen. Denk daarbij aan zaken als bouwstijl, type woning, leeftijd van de woning of staat van onderhoud van de woning. Wanneer u een handige doe-het-zelver bent, bent u eerder geneigd te zoeken in het segment woningen waarbij de woningprijzen misschien relatief lager zijn, maar waarbij het achterstallige onderhoud een grotere rol speelt. Woning prijzen kunnen ook, al dan niet tijdelijk, worden bepaald door trends in de markt. Is er in een regio of stad bijvoorbeeld een relatief grotere vraag naar bijvoorbeeld appartementen t.o.v. vrijstaande woningen of twee-onder-één kap woningen, dan worden woningprijzen aangepast op die trend.

Prijzen van woningen

De prijzen voor woningen en appartementen worden uiteraard bepaald door vraag en aanbod. Staan er in een bepaalde wijk meerdere woningen van eenzelfde type te koop, dan is dit niet bevorderlijk voor een positieve ontwikkeling van de woningprijzen. Voor de koper is dit gegeven een voordeel, immers, deze heeft meer keuzemogelijkheden en onderhandelingsruimte. Voor de verkoper is het een nadeel. Uiteindelijk is het zo dat een lager aanbod met een hogere vraag de prijzen zal verhogen en vice versa.

Wat is de prijs van uw woning?

Heeft u als eigenaar invloed op de woning prijs van uw woning? Het antwoord daarop is uiteraard ja. Het is belangrijk dat u aandacht besteedt aan het goed onderhouden van uw woning of appartement. Een woning (en eventuele tuin) die keurig is onderhouden en dus op potentiële kopers een positieve indruk achterlaat, kan veelal rekenen op een hogere woningprijs dan een woning waar dat niet voor geldt. Daarnaast geldt dat hoe breder de groep potentiële kopers is, hoe groter de kans is dat u een betere prijs krijgt voor uw woning. Zo zal bijvoorbeeld een al te buitensporig gebruik van diverse kleuren potentiële kopers kunnen afschrikken, omdat doorgaans meer neutrale kleurstellingen populairder zijn bij een groter publiek.

Samenvattend zou u kunnen stellen dat de prijs van een woning niet afhangt van één bepaalde factor, maar dat het een combinatie van factoren is die de woning prijs bepaalt. De ene factor, zoals locatie, weegt daarbij wel zwaarder dan de andere. Bekijk dus goed welke factoren bepalend zijn voor uw woning, of de woning die u wilt gaan kopen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.