0

Vogelnesten: gevaarlijker dan je denkt

Zodra de dagen merkbaar korter zijn geworden en de avonden en nachten weer koud zijn, zullen we massaal de open haard aansteken. Zo kunnen we genieten van de warmte en de typische houtgeuren die het gedroogde openhaardhout afgeeft. Maar voordat we überhaupt de haard aan kunnen doen is het zaak dat we de schoorsteen laten controleren. In de eerste plaats om het roet dat zich mogelijk aan de zijkanten van de binnenkant van de schoorsteen heeft opgehoopt te verwijderen, maar zeker ook omdat je nooit weet of een vogel er een nest in heeft gebouwd.

Koolmonoxide vergiftiging door vogelnesten

Vogels zijn heel inventief en kunnen door de kleinste openingen kruipen voor het maken van een veilig nest. Dat gebeurt doorgaans al in het vroege voorjaar en als de jonge vogels gevlogen zijn blijft het nest achter. Als je dan de kachel of de open haard aansteekt zal de rook en de daarbij behorende gassen niet door de schoorsteen naar buiten kunnen. Deze gevaarlijke gassen zullen dan een andere uitgang zoeken en vaak is dit via de voorkant van de haard. Dat kan een groot gevaar voor de gezondheid opleveren want de koolmonoxide kan zich zeer snel door het huis verspreiden en de plaats van zuurstof innemen, met verstikkingsgevaar tot gevolg. Kortom; laat vogelnesten verwijderen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Laat een schoorsteeninspectie uitvoeren

Natuurlijk is het altijd beter om er voor te zorgen dat je vogels de kans niet geeft om een nest te bouwen in de schoorsteen. Veel mensen kiezen om die reden voor een schoorsteenkap waar vogels niet doorheen kunnen. Er zijn schoorsteenkappen in vele verschillende maten en modellen en er zijn veel professionele bedrijven die een kap verantwoord en veilig op de schoorsteen op je dak kunnen aanbrengen. Als je nog geen kap op je schoorsteen hebt en je wilt er één laten plaatsen, dan is het verstandig om eerst een schoorsteeninspectie te laten uitvoeren.

Rookkanaal inspectie

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het inspecteren van schoorstenen zijn vanzelfsprekend bevoegd en ervaren in het verwijderen van vogelnesten. Als zij tijdens een schoorsteeninspectie een vogelnest aantreffen, zullen zij die dan ook meteen verwijderen. Door een eventueel vogelnest te verwijderen weet je zeker dat je schoorsteen volkomen schoon en leeg is en kan je met een gerust hart een kap laten plaatsen. Onderdeel van de schoorsteen inspectie is de rookkanaal inspectie. Roet wordt verwijderd waardoor de kans op een schoorsteenbrand wordt geminimaliseerd.

Elk jaar op tijd een schoorsteeninspectie

Het is belangrijk om elk jaar een schoorsteeninspectie of een rookkanaal inspectie te laten uitvoeren. Hiermee heb je voor jezelf zekerheid dat de schoorsteen schoon is van binnen en kan je zonder enige zorgen de open haard of de kachel aansteken. En als er per ongeluk toch een vogel een nest heeft gebouwd, dan haalt de ervaren dakdekker het vogelnest weg. Maak daarom altijd op tijd een afspraak voor het inspecteren van de schoorsteen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.