0

Duurzaam wonen in Kanaleneiland

Kanaleneiland is een naoorlogse wijk bij Utrecht die de laatste jaren vooral bekend stond om de zwakke sociaaleconomische status. De wijk heeft dankzij de gunstige ligging echter veel potentie en mede daarom zet de gemeente Utrecht zich sinds 2000 in voor een grondige verbetering van de leefbaarheid. Dit doet de gemeente door middel van een unieke samenwerking tussen de overheid en commerciële bedrijven. Samen met bouwbedrijf Heijmans en de woningcorporaties Portaal en Mitros heeft de gemeente Utrecht GEM (Grond Exploitatie Maatschappij) opgericht om samen aan het opknappen van de wijk te werken. Hierbij wordt ook veel aandacht besteed aan het duurzamer maken van de woningen. Dit biedt kansen voor mensen die op zoek zijn naar een woning of een wijk waar veel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid.

Your Urban Space

Hoewel veel van de bestaande gebouwen eerst gesloopt zouden worden om plaats te maken voor nieuwbouw, werd besloten om ze in plaats hiervan te renoveren. Your Urban Space is een van de grote renovatieprojecten waarbij voormalige sociale huurwoningen worden opgeknapt en aangepast aan de huidige tijd. Hierbij wordt ook veel aandacht besteed aan het duurzamer maken van de woningen door het aanbrengen van nieuwe daken, isolatie en verwarmingssystemen. In de binnentuinen wordt de mogelijkheid geboden om gemeenschappelijk een eigen moestuin te verbouwen. Binnen Your Urban Space vallen ook meerdere blokken die met behulp van Siewertsz Beleggingen door een grote buitenlandse investeerder zijn gekocht en opgeknapt voor verhuur in de vrije sector. Al deze woningen zijn opgewaardeerd van energielabel E naar energielabel A.

Nul-op-de-meterwoningen

Een ander sub-project van Your Urban Space is Eiland 00. Hiervoor zijn tien sociale huurwoningen verkocht met de voorwaarde dat de kopers de kluswoningen binnen twee jaar energieneutraal zouden maken. Een zogenaamde nul-op-de-meterwoning verbruikt in een jaar tijd evenveel energie als dat het opwekt. Dit kan door middel van maatregelen om het energieverbruik te beperken en tegelijkertijd zelf energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Met deze eerste tien nul-op-de-meterwoningen heeft de stad Utrecht al aan haar eerste doelstelling voldaan, wellicht zullen er nu in de toekomst meer gaan volgen.

Bereikbaar met OV

Ten tijde van de aanleg van de wijk was de auto net in opkomst, waardoor er extra rekening werd gehouden met dit vervoersmiddel. Toch is de wijk juist ook zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer of de fiets. De stad Utrecht ligt heel centraal in Nederland waardoor het een knooppunt voor veel treinverbindingen vormt. Het station van Utrecht ligt op slecht tien minuten fietsen van Kanaleneiland en is bovendien ook verbonden met een tramlijn. Zo is Kanaleneiland ook met het openbaar vervoer vanuit heel Nederland makkelijk bereikbaar, wat bijdraagt aan een duurzaam karakter.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.