0

Keukenverlichting: enkele handige tips

In oudere woningen werd bijna elke ruimte verlicht met één lamp in het midden van de kamer. Dat is niet ideaal. Er zijn immers ongetwijfeld plaatsen onderbelicht – hoe kan het ook anders.

Daarom schakelt men tegenwoordig over op een functionele verlichting. Dat wil zeggen dat de kamer eerst geanalyseerd wordt om de belangrijkste functies aan te duiden. Voor elk van deze belangrijke punten wordt een lichtbron voorzien. Op deze manier heb je in elke situatie – of je nu aan het koken bent of geniet van een heerlijke maaltijd – het juiste licht.

Hoe kan je een keuken correct verlichten? Volg onderstaande tips:

Tip #1: zorg voor licht boven keukenkasten

Er is niets zo frustrerend als in een donkere kast tasten. Zonder het juiste licht is het bijna onmogelijk om snel alle kookgerei en ingrediënten te vinden. Daarom raden we aan om boven de keukenkastjes een spot te voorzien. Op deze manier wordt de inhoud van het kastje egaal verlicht.

Deze spots hang je op ongeveer 15 centimeter van de kast. Om budget gerelateerde redenen kan je ervoor kiezen om per twee kasten één spot te voorzien.

Tip #2: ook werkbladen hebben licht nodig

Bij functionele verlichting kijken we naar de belangrijkste functies van een ruimte. In de keuken is dit waarschijnlijk koken. Daarom is er licht nodig op alle oppervlakken waar er gekookt wordt. Je denkt misschien in de eerste plaats aan het kookfornuis, maar ook de rest van het aanrecht (dat bijvoorbeeld gebruikt wordt om groenten te snijden) moet verlicht worden.

Het kookfornuis is makkelijk te verlichten, omdat de meeste afzuigkappen ingebouwde spots hebben. Bij de rest van het aanrecht moet je zelf licht installeren. Dat is erg makkelijk bij hangende kastjes. Daar kan je onderaan een tl-lamp of led strip monteren. Zijn er boven het aanrecht geen kastjes meer? Dan zal je de verlichting aan het plafond moeten hangen. Je hebt de keuze uit inbouwspots, opbouwspots of hanglampen.

Tip #3: dubbele lichtlijn

Vandaag de dag zijn open keukens met een keukeneiland helemaal in. Dit keukeneiland is vaak voorzien van een ‘eetzone’. Het is een goed idee om hierboven een dubbele lichtlijn te voorzien (bijvoorbeeld twee rijen spots). Op deze manier worden storende schaduwen wanneer je voorover buigt tot een minimum beperkt.

Tip #4: pendelhoogtes

Een veelgebruikte manier om een keukeneiland te verlichten is door middel van hanglampen. Wanneer je kiest voor een pendellamp moet je rekening houden met de hoogte van de lamp. Wanneer deze te laag hangt, zal ze als storend worden ervaren. Zorg dus dat de pendellampen hoog genoeg hangen om het zicht niet te blokkeren.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.