Reacties staat uit voor Melkbussen

Melkbussen

Melkbussen werden vroeger gebruikt door boeren om de melk in te bewaren. Tegenwoordig worden melkbussen voor allerlei andere doeleinden gebruikt. Melkbussen worden als decoratiemateriaal gebruikt in huizen en tuinen, maar worden ook veel gebruikt voor carbidschieten (ook wel melkbus schieten).

Geschiedenis van de melkbus

MelkbussenTot eind jaren zeventig werden melkbussen op de boerderij dagelijks gebruikt. Er werden bussen gebruikt met verschillende afmetingen van 20, 30 en 40 liter. De meest voorkomende melkbussen waren de 40 liter uitvoeringen. Wettelijke voorschriften hebben ervoor gezorgd dat melkbussen altijd afgeronde naden hebben.

De melkbussen werden gebruikt bij het melken van de koeien. Na het melken werd de melk via een zeef in de melkbus gegoten, waarin deze werd bewaard totdat de melk door de melkrijder werd opgehaald. De melkbussen werden door de melkrijder meegenomen naar de zuivelfabriek, waar de melk vervolgens werd verwerkt. Tegenwoordig wordt er niet meer met melkbussen gewerkt, maar wordt de melk in gekoelde opslagtanks bewaard.

Hedendaags gebruik van melkbussen

Tot op heden wordt er regelmatig gebruik gemaakt van melkbussen. Zo worden ze bijvoorbeeld ingezet als decoratiemateriaal in het interieur of in de tuin of voor carbidschieten.

Melkbussen in het interieur

Vooral in brocante en landelijke interieurs zijn melkbussen erg populair. Melkbussen worden op allerlei manier gebruikt als decoratief materiaal. Voorheen zag men vaak dat melkbussen zowel in huizen als bijvoorbeeld bij horeca gelegenheden werden gebruikt als paraplubak. Tegenwoordig worden melkbussen geschilderd in verschillende kleuren. Voor doe-het-zelvers zijn er allerlei leuke creatieve mogelijkheden, zoals het maken van een brievenbus van een oude melkbus en leuke decoratieve krukjes.

Ook in de tuin gebruikt men regelmatig melkbussen als decoratief materiaal, door er bijvoorbeeld een bloembak van te maken.

Melkbussen voor carbidschieten

In bepaalde regio’s worden melkbussen traditioneel gebruikt op of rondom oudjaar voor carbidschieten. De melkbussen ondergaan hierbij enkele kleine ingrepen, waarbij er met carbid, wat water en een voetbal harde knallen geproduceerd worden. Belangrijk hiervoor is dat een kwalitatieve melkbus wordt gebruikt die geen sporen van slijtage vertoont. Dit kan namelijk levensgevaarlijk zijn. Een kwalitatieve melkbus heeft geen gaatjes, let er ook op dat de melkbus niet met stopverf geverfd is om eventuele gaten op te vullen. Test ook met een hamer of je niet zomaar door de bodem heen slaat. Wanneer de bus deze tests heeft doorstaan kan hij worden gebruikt voor carbid schieten. Lees van te voren wel goed een handleiding carbidschieten om ongelukken te voorkomen.

Melkbussen kopen? Bekijk hier de verschillende mogelijkheden >>>

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.