Reacties staat uit voor Lean Six Sigma in de bouw

Lean Six Sigma in de bouw

Normaal gesproken hebben we het op hetmooistehuis.nl over het opknappen en mooier maken van de woning. Waarbij aandacht wordt besteed aan dakkapellen, kozijnen en andere dingen die van een standaard woning een paleisje maken. In de komende alinea’s gaan we daar iets van afwijken, want we gaan kijken of het principe “Lean Six Sigma” ook in de bouw kan worden toegepast. Eerst zal even kort worden uitgelegd wat het principe inhoud en waarom het nog steeds aan populariteit wint.

Het principe

Processen verbeteren in de bouwLean Six Sigma is afkomstig uit Azië, om precies te zijn van autofabrikant Toyota. Zij waren de eerste die Lean Six Sigma gebruikte. Tegenwoordig wordt het wereldwijd toegepast en niet alleen bij autofabrikanten en andere grote multinationals. Je kunt Lean Six Sigma splitsen in Lean Manufacturing en Six Sigma. Wanneer je het hebt over Lean Manufacturing, dan heb je het over de snelheid van het (productie)proces. Spreek je over Six Sigma, dan bedoel je de kwaliteit van het (productie)proces. Lean Six Sigma klinkt chique, maar eigenlijk is het niet meer dan het ontwerpen en optimaliseren van bestaande, hetzij nieuwe processen.

Het klinkt misschien logisch, maar het enige waar Lean Six Sigma om draait is het maken van meer omzet, minder kosten en dus een hogere winst. Wat het principe zo uniek maakt zijn de vele facetten en tools waarmee de processen verbeterd worden, tools die niet door iedereen begrepen en toegepast kunnen worden. Vandaar dat voor de implementatie van Lean Six Sigma vaak een expert als Consultant Lean Six Sigma wordt ingehuurd.

Ieder (productie)proces

Nu gaan we even terug naar de hoofdvraag van dit artikel, want kan Lean Six Sigma worden toegepast in de bouw? Het antwoord is voorspelbaar en is uiteraard een volmondig “ja”. Of je het nu hebt over het productieproces van een prefab dakkapel of de vervaardiging van kunststof kozijnen, Lean Six Sigma kan worden gebruikt om het proces zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Niet alleen wordt de kwaliteit van het product beter, ook de productiekosten worden lager. Hierdoor kan het product goedkoper worden afgezet, zal de afzet naar alle waarschijnlijkheid stijgen en daarmee ook de omzet en winst.

De grote van het (productie)proces en het type doet niet ter zaken, want een tool als Statische procescontrole (SPC) kan altijd worden toegepast. SPC leidt tot betere beheersing van een proces, dat leidt tot minder productuitval, meer kwaliteit en snellere productie.

De consument

De eindgebruiker, ofwel de consument is ook gebaat bij Lean Six Sigma, want deze krijgt meer kwaliteit voor een lagere prijs. Alleen is het wel zaak dat de verkoper van de dakkapel, het kunststof kozijn of de zonnepanelen dit weet over te brengen. Wilt u meer informatie over Lean Six Sigma, zoals de tools of wilt u eens babbelen met een expert over dit onderwerp. Ga dan naar consultant-lean-six-sigma.nl.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.