0

Nieuw huis laten bouwen? Waar moet je letten?

Heb je het idee om zelf je eigen droomhuis te laten bouwen, dan is dat een erg leuke en spannende stap, waar veel bij komt kijken. Logischerwijze is het dan verstandig om bij enkele belangrijke stappen van het gehele proces stil te staan. Hieronder hebben we de verschillende stappen in het proces samengevat.

Grond kopen

Wanneer je een nieuwe woning laat bouwen, zul je daarvoor eerst een locatie moeten kiezen. Wil je perse in een bepaalde gemeente of ben je flexibel en zoek je iets in een bepaalde regio? Je kunt bij de gemeente opvragen welke bouwkavels er beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om bij makelaars na te gaan waar geschikte bouwkavels in de regio zijn. Op websites als funda.nl en bouwkavels.nl vindt je ook veel geschikte informatie.

Let er bij het zoeken naar bouwkavels goed op of het kavel wel geschikt is voor het bouwen van een woning en of het een woonbestemming heeft. Op een kavel met een agrarische bestemming mag bijvoorbeeld geen woning gebouwd worden.

Ontwerpen van de woning

Heb je een geschikt bouwkavel gevonden en gekocht, dan komt het ontwerp van de woning. Er zijn mensen die gebruik maken van een reeds ontworpen nieuwbouwwoning, andere mensen hebben juist het liefst een geheel op maat ontworpen nieuwbouwwoning. Het meest gebruikelijke is om daarvoor een architect in te huren. Het laten ontwerpen van een nieuwe woning heeft verschillende voordelen:

  • Je kunt de woning namelijk geheel naar eigen eisen en wensen laten ontwerpen
  • Wanneer je specifieke wensen voor de woning hebt, kan het vaak goedkoper zijn om dit nieuw te laten ontwerpen, dan een bestaande ontworpen woning aan te passen
  • Laat je de woning ontwerpen, dan ben je meteen de eigenaar van de grond en niet vanaf het moment dat je woning opgeleverd word. (wat bij reeds ontworpen nieuwbouwwoningen wel het geval is)

Natuurlijk zitten er ook een aantal nadelen aan het laten ontwerpen van een nieuwe woning:

  • Er zal meer tijd nodig zijn voor het gehele bouw- en ontwerpproces. Daarnaast zal er ook wat meer aandacht en deskundigheid voor nodig zijn.
  • Het is moeilijker om bij problemen in het proces te zien wie er verantwoordelijk is. Dat is bij een kant en klaar huis vaak makkelijker te bepalen.

Bouwvergunningen aanvragen

Na het ontwerpen van de woning en het maken van alle bouwplannen, zal er bij de gemeente een bouwvergunning moeten worden aangevraagd. Daarna dient de gemeente de bouwvergunning ook te verlenen. De gehele vergunningenprocedure kan soms nog vrij lastig zijn en daardoor aardig wat tijd in beslag nemen.

Selecteren van een geschikt bouwbedrijf

Misschien heb je al een bouwbedrijf op het oog, of heb je aanbevelingen van kennissen of bijvoorbeeld de architect gehad. Maar het kiezen van een bouwbedrijf of aannemer is een erg belangrijke stap in het proces. Kies je voor een grote landelijke partij of liever een lokale partij zoals Cloin Totaalbouw Dongen? Ga nooit voor de eerste de beste partij, maar vraag offertes aan bij verschillende aannemers en bekijk het portfolio van deze partijen. Tegenwoordig publiceren bouwbedrijven vaak hun gerealiseerde projecten op hun website, zodat je een duidelijk inzicht krijgt in de mogelijkheden en bekwaamheid van een bedrijf. Kies dan ook zeker niet altijd de goedkoopste partij, maar meer de partij waarbij je het meeste vertrouwen hebt.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.