0

Graffiti verwijderen

Graffiti

Graffiti duikt de voorbije decennia steeds meer op in het (stedelijk) straatbeeld. Sommige graffititekeningen zijn echte kunstwerken. Heel veel graffiti betreft echter afschuwelijk lelijke troep, zoals gigantische ‘tags’ of letters op rolluiken, garagepoorten en gevels of verkeersinfrastructuur van beton. Mooie graffiti kan een straat of wijk aangenamer maken, van lelijke ‘tags’ krijgt een buurt vooral een duistere en onveilige sfeer. Als stadsbestuur of eigenaar van een gebouw wil je dus maar liever zo snel mogelijk die grauwe graffiti verwijderen. Met welke technieken kan je graffiti verwijderen?

Schilderen

Eén van de beste manieren om lelijke graffiti te verwijderen en om te proberen te voorkomen dat het oppervlak snel weer besmeurd wordt, is door zelf zorg te dragen voor het besmeurde oppervlak. De meeste graffiti-artiesten zullen een muur waar al een heel mooie schildering is aangebracht niet overschilderen of besmeuren. Maar ook gewoon een grauwe betonnen wand een kleurtje geven kan al heel wat schade voorkomen.

Hogedrukreiniger

Op veel locaties wordt graffiti met de hogedrukreiniger verwijderd. Water wordt aan zeer hoge druk op de graffiti gespoten, waardoor die afschilfert. Het oppervlak zelf loopt daarbij soms ook beperkte schade op, naargelang het materiaal.

Chemisch graffiti verwijderen

Een andere mogelijkheid is om de graffiti te lijf te gaan met allerlei chemicaliën. Dit kan op bepaalde oppervlakken heel efficiënt en doeltreffend zijn. In andere gevallen zijn de chemicaliën echter te sterk en tasten ze ook het oppervlak zelf aan. Chemisch graffiti verwijderen is bovendien erg slecht voor het milieu. Dit is zeker niet de beste optie in de meeste situaties.

Laseren

Tegenwoordig kan men graffiti ook verwijderen door gebruik te maken van lasers. Vooral bij historische gebouwen kan dit voordelen bieden. Graffiti weg laseren is duur in vergelijking met andere methodes, maar biedt de meeste controle. Het wordt gebruikt op historische gevels omdat de kans op beschadiging bij het gebruik van lasers het kleinst is.

In de praktijk worden verschillende methodes ook gecombineerd. Soms gebruiken graffti-verwijderaars bijvoorbeeld een hogedrukreiniger, waarbij ze in het gebruikte water een beperkte hoeveelheid chemicaliën gebruiken.

De (lokale) overheid

In sommige steden en gemeenten in de lage landen, zoals bijvoorbeeld in Antwerpen, kan je graffiti gratis laten verwijderen door het personeel van de gemeente. Je moet daarvoor enkel maar vragen of ze even willen langskomen. Helemaal gratis is dat natuurlijk nooit, de belastingbetaler betaalt de rekening.

De goedkoopste manier om graffiti te verwijderen is door graffiti te vermijden. Bij nieuwbouw- en renovatieprojecten houden ontwerpers ook steeds vaker rekening met het fenomeen graffiti. Reeds bij het ontwerp wordt er nagedacht over grote oppervlakten die mogelijk besmeurd zouden kunnen worden. Bij straatmeubilair maakt men steeds meer gebruik van materialen die graffiti-onvriendelijk zijn, materialen waarop de graffiti zich maar moeilijk kan vastzetten.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.