0

Gevelinspectie: noodzakelijk en wenselijk!

Uit onderzoek blijkt dat veel gevels in Nederland onveilig zijn. Door aangetaste spouwankers (veelal onder invloed van roest) is de stabiliteit van de gevel niet langer gewaarborgd en kan gevelschade ontstaan. Daarbij moet u denken aan bijvoorbeeld scheuren in muren (in het minst erge geval), maar ook aan bijvoorbeeld vallende gevels die vaak tonnen schade met zich meebrengen. Om gevelschade te voorkomen is het belangrijk om tijdig uw spouwankers te laten inspecteren en waar nodig vervangen. Alles wat u daarover moet weten, vertellen we u in dit artikel.

Aangetaste spouwankers: een verborgen gevaar

Wanneer u scheurvorming in uw binnenmuren of buitenmuren constateert, is dat een duidelijke indicator dat de spouwankers aan vervanging toe zijn. In dat geval is het verstandig direct actie te ondernemen en uw gevel door een professional te laten inspecteren.

Veel vaker echter zijn verouderde spouwankers nog niet te zien in de vorm van gevelschade. De verouderde spouwankers vormen in dat geval een verborgen gevaar. Zorg ervoor dat u gevelschade (aan uw pand of aan andermans eigendommen!) voor bent en laat uw gevel tijdig inspecteren, vooral wanneer uw pand in de risicogroep valt.

Risicogroep?

Ja, u leest het goed. Gegalvaniseerde spouwankers hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar, terwijl risicogebouwen vaak al minimaal 50 jaar staan. De risicogroep bestaat vooral uit woningen en panden die gebouwd zijn tussen 1945 en 1990, van vier bouwlagen of meer. Kleinere panden uit deze periode leiden minder vaak tot grote gevelschade of vallende gevels, maar het kan alsnog geen kwaad om ook bij deze panden de spouwmuren te laten inspecteren.

Wat als ik mijn gevel niet laat inspecteren?

In Nederland is het zo geregeld dat u als pandeigenaar bij gevelschade dient aan te tonen dat u preventief gehandeld hebt om deze schade te voorkomen. Wanneer u niet kunt aantonen dat een gevel en de spouwankers periodiek zijn geïnspecteerd, bent u verantwoordelijk voor de schade die mogelijkerwijs ontstaat door uw onveilige gevels. Vallende gevels veroorzaken vaak tonnen schade: niet goed voor uw geweten, en ook niet voor uw portemonnee.

Gevelinspectie

Bij een gevelinspectie wordt de staat van de spouwankers getest door verdeeld over de gevel meerdere trekproeven uit te voeren. Daardoor ontstaat een betrouwbaar beeld van de stabiliteit van de gevel, en wordt bekeken of aanvullend onderzoek en/of het vervangen van de spouwankers noodzakelijk is.

Nieuwe spouwankers

Als de conclusie is dat spouwankers vervangen moeten worden, doet u er goed aan kritisch te zijn over de nieuwe spouwankers die daarvoor gebruikt zullen worden. Kies niet voor traditionele gegalvaniseerde spouwankers, maar kies voor roestvrijstalen spouwankers die bovendien de muur enige noodzakelijke bewegingsruimte geven.

spouwmuur verankeringSpouwanker Renovatie werkt met de DryFix spouwankers van Helifix. Dit is een hele bewuste keuze: ze roesten niet, zijn niet star, zijn ecologisch verantwoord en hebben een hoge brandwerendheid. Bovendien kunnen de wokkelvormige spouwankers van Helifix geplaatst worden zonder veel overlast voor de omgeving en blijft uw metselwerk visueel onbeschadigd. Doordat de spouwankers gemaakt zijn van roestvrij staal (RVS) hebben ze bovendien een langere levensduur dan conventionele spouwankers.

» Lees meer over spouwmuurverankering

» Lees meer over de DryFix spouwankers van Helifix

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 3167 Het mooiste huis. All rights reserved.