Reacties staat uit voor Hoe kan je de nok verhogen?

Hoe kan je de nok verhogen?

In iedere stad en in iedere buurt kom je ze tegen, rijtjeshuizen. Klein en groot, met of zonder dakkapel. Lang niet ieder rijtjeshuis leent zich voor een normale dakkapel, bijvoorbeeld vanwege een te lage zolder. Daarvoor bestaan verschillende oplossingen, zoals een dakopbouw of nokverhogende dakkapel. In de komende alinea’s wordt het verschil tussen deze twee bouwwerken uitgelegd, wordt uitgelegd hoe ze geplaatst worden en hoe gemeenten omgaan met deze soms buitenproportioneel grote verschijnselen.

Wat is een dakopbouw?

DakopbouwHet woord dakopbouw heeft meerdere betekenissen, de gemiddelde Nederlandse ambtenaar zal een andere definitie geven voor een dakopbouw, dan een bouwkundige of een dakkapelspecialist. Laten we het erop houden dat een dakopbouw een vierkant bouwwerk is dat op een platdak wordt geplaatst, althans zo doet Google vermoeden met haar zoekresultaten. Met een dakopbouw kan echter ook de dakconstructie worden bedoeld of het kan verward worden met een traditioneel gebouwde dakkapel, maar we houden in dit artikel de definitie van zoekmachine Google aan.

Wat is een nokverhogende dakkapel?

Verlegde nokdakkapelEen nokverhogende dakkapel zorgt ervoor dat de nok wordt verlegd of verhoogd. Er bestaan twee varianten, een dakkapel kan op de voor- of achterkant worden geplaatst, waardoor de nok verschuift (zie hiervoor afbeelding 2). Het dak kan ook in zijn totaliteit worden verhoogd, dan komt aan zowel de voor- als achterkant een dakkapel, die samen een geheel vormen (zie hiervoor afbeelding 3). Uiteraard kost een verlegde nokdakkapel minder geld, dan een nokverhoging en beiden kunnen zowel prefab als traditioneel worden geplaatst.

Kort verwoord, een prefab dakkapel wordt geprefabriceerd in een fabriek en met een kraan op het dak geplaatst. Je hebt te maken met een traditionele dakkapel, wanneer de kapel van top tot teen op het dak wordt opgebouwd. Niet te verwarren met een dakopbouw.

Hoe denken gemeenten over dakopbouwen en nokverhogende dakkapellen?

NokverhogingHet gedeelte van een bouwwerk dat uitreikt boven de bovenste bouwlaag is volgens gemeenten een dakopbouw. Ofwel, er ontstaat een afwijkende vorm in vergelijking met andere bouwlagen. De betekenis die gemeenten geven aan een dakopbouw geldt zowel voor de dakopbouw in alinea twee als de nokverhogende dakkapel. Voor dergelijke bouwwerken is altijd een omgevingsvergunning nodig. Hiervoor kan je meer lezen op dakkapel-prijzen-vergelijken.nl, dit is ook het adres voor meer vragen over dakkapellen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.