0

Tuinonderhoud in de herfst

Met de herfst in aantocht betekend dat er in de tuin weer van alles staat te gebeuren. De herfst is voor de tuin dé toptijd van het jaar. In de herfst zaait de natuur zich in principe uit, de grond wordt met een bladerdeken bedenkt, boordevol voedsel voor de planten in de tuin. Zintuigen worden geprikkeld in de herfst door de vele kleuren, geuren en veranderingen die er plaatsvinden in de tuin. Nadat de tuin een heel groeiseizoen alles heeft gegeven, is het nu ook tijd om wat onderhoud aan de tuin te plegen.

Het gazon

In het begin van de herfst is het de ideale periode om nieuw gazon in te zaaien of om wat bij te zaaien op slechte plekken. Zo kan het gras voor de winter weer sterk en groen zijn. Verder kun je het gras ook verticuteren indien dat nodig is. Hierbij wordt het mos tussen het gras uit gehaald en kan er weer lucht bij de wortels komen. Zijn er hobbels of kuilen in de grasmat, dan is dit de juiste periode om deze op te vullen of af te vlakken. Wil je een geheel nieuwe grasmat leggen, dan kun je ook in deze periode zoden leggen. Let er op dat men geen zoden kan leggen als het vriest. Het gras moet je blijven maaien zolang het groeit.

Potten en bakken

Heeft u een tuin vol met potten en bakken met uitgebloeide zomerbloemen? Berg de potten niet op, maar maak ze leeg, bekleed de binnenkant van de potten met isolerend bubbeltjesplastic en doe er nieuwe potgrond in. Zo kan het in de komende maanden en zelfs in de winter voor nieuwe kleur zorgen.

Bomen en struiken.

Sommige bomen en struiken kunnen in de loop van de tijd eigenlijk te groot gegroeid zijn. De herfst is niet zozeer het juiste seizoen om een boom te kappen en de boomstronk te verwijderen, maar het is wel dé tijd om nieuw kluitgoed te planten. Om goede voorbereidingen te treffen voor het planten van nieuwe bomen en struiken, kan men het beste zo vroeg mogelijk beginnen met het verwijderen van bomen en struiken die niet meer gewenst zijn. Dit zijn de planten die u koopt met een gaaslap rond de wortels. Vanaf oktober heeft u de rest van de herfst en winter de mogelijkheid om bomen en heesters te planten die met kale wortels gekocht worden. Planten die gekweekt zijn in een pot of container kunnen het hele jaar door geplant worden. Net zoals bij graszoden geldt dezelfde regel, plant nooit planten in wanneer het vriest of als de grond bevroren is. Wanneer planten in het najaar geplant worden, hebben ze de hele winter om te bewortelen zodat ze er in het voorjaar stevig bij staan. Gebruik bij het planten lekker veel compost en zorg dat de grond goed stevig tegen de wortels aan gedrukt wordt. Wil je een paal naast de boom plaatsen, zorg er dan voor dat die eerst in de grond staat voordat de boom er bij geplaatst wordt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.