Reacties staat uit voor Waar is de Blok-hypotheek gebleven?

Waar is de Blok-hypotheek gebleven?

Blok-hypotheekMinister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst introduceerde ruim anderhalf jaar geleden de zogenaamde Blok-hypotheek, deze duohypotheek moest de maandlasten van huiseigenaren verlichten.

Het principe

De minister had bedacht, dat mensen twee leningen moeten afsluiten, de eerste lening moet in dertig jaar worden afgelost en heeft het voordeel van de hypotheekrenteaftrek. De tweede lening is aflossingsvrij en kan een maximale hoogte hebben van 50% van de woningwaarde, de hypotheekrente is echter niet fiscaal aftrekbaar. In de eerste jaren zijn de maandlasten van een duohypotheek lager dan van een annuïteiten hypotheek, maar uiteindelijk zijn de kosten en hoger en blijft een schuld staan.

Politiek gedrocht

Na anderhalf jaar blijkt dat de Blok-hypotheek hopeloos is gestrand, ze bestaan niet, omdat er geen vraag naar is. Toch is het volgens gevestigde ketens als De Hypotheekshop en De Hypotheker geen gemiste kans, de markt is op het moment ook minder negatief dan in de eerste maanden van 2013. Toen werd het namelijk verplicht gesteld dat nieuwe hypotheken in dertig jaar moeten worden afgelost.

Uit onderzoek van De Hypotheker bleek dat een Blok-hypotheek zorgt voor zeer hoge kosten. Een starter die een huis kocht van 200.000 euro, zou met een Blok-hypotheek 60.000 euro meer rente moeten betalen. Volgens Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis was de Blok-hypotheek zelfs een politiek gedrocht. Grote banken en hypotheekverstrekkers als Aegon, ABN Amro, Delta Lloyd, ING en Rabobank bieden de duohypotheek niets eens aan, dat is deels te wijten aan de niet eenduidige regelgeving.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.