0

Welke soort dakkapel past het beste bij jou?

Je wilt meer leefruimte op zolder en hebt de beslissing genomen om een nieuw dakkapel te plaatsen? Een verstandige keuze. Een dakkapel zorgt voor meer leefruimte, lichtinval en biedt tegelijkertijd waardevermeerdering voor je woning. Nu je eenmaal de beslissing hebt genomen om een dakkapel te gaan plaatsen wordt het tijd om te bepalen wat voor soort dakkapel je wenst. We leggen je graag de verschillende soorten uit.

Verschillende soorten dakkapellen

Grofweg kan je de dakkapel indelen in een zes tal verschillende soorten, namelijk een dakkapel met een plat dak, een dakkapel met een schuin dak, een dakkapel met een puntdak, de zogenaamde nokverhoging, een dakopbouw en een dakkapel die volledig voor jou op maat wordt ontworpen. Lees hieronder meer over de soorten dakkapellen.

Dakkapel met plat dak

Het dakkapel met plat dak is de meest geplaatste soort in Nederland. Deze is het voordeligst omdat hij relatief eenvoudig te plaatsen is. Doordat het dak volledig plat is biedt deze dakkapel de mogelijkheid om overal rechtop te staan. Een nadeel van het platte dak is dat deze vol kan raken met viezigheid en dat hij vaker onderhoud nodig heeft.

Dakkapel met schuin dak

Een dakkapel met schuin dak is over het algemeen wat duurder dan een dakkapel met plat dak. Dakkapellen met schuin dak worden vaak gekozen vanwege de mooie uitstraling en de lagere onderhoudskosten. Doordat het dak van je dakkapel schuin afloopt vallen bladeren en takken van de bomen sneller naar beneden waardoor je je dakkapel minder vaak hoeft schoon te maken.

Dakkapel met puntdak

Een dakkapel met puntdak heeft iets karakteristieks en wordt meestal geplaatst bij oudere huizen die al een historische uitstraling hebben. Een puntdak is vrijwel altijd duurder dan een plat dak of schuin dak. De meeste dakkapellen met puntdak kunnen alleen geplaatst worden met een vergunning en hoe het dakkapel er precies uit komt te zien wordt altijd als maatwerk besproken met de specialist.

Nokverhoging

Als je zolderverdieping niet veel ruimte biedt en je deze wilt uitbreiden is een nokverhoging een interessante optie. Met een nokverhoging vergroot je de zolderverdieping enorm en ontstaat er een complete kamer bij als extra leefruimte. Een nokverhoging is wel een stuk duurder dan een dakkapel. Tevens ben je hierbij altijd verplicht om een vergunning aan te vragen.

Dakopbouw

Een dakopbouw is duurder dan het plaatsen van een dakkapel, maar levert verreweg de meeste leefruimte op. Bij een dakopbouw wordt er ook wel gesproken over een dubbele nokverhoging. In feite wordt je gehele dak opgehoogd waardoor er een complete nieuwe verdieping ontstaat. Net als bij een nokverhoging ben je altijd verplicht om een vergunning aan te vragen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.