0

Samen zonne-energie opwekken

Niet iedereen heeft een eigen huis met een dak waarop je zonnepanelen kunt plaatsen. De meesten onder ons wonen of gehuurd of in een gebouw met meerdere woningen, zoals een flat. Zelf zonnepanelen plaatsen is dan soms moeilijk of niet mogelijk, maar de toekomst biedt perspectief.

Zonnepanelen

In de toekomst wordt het zelf opwekken van energie niet alleen interessant, maar ook steeds belangrijker. Denk maar eens aan een elektrische fiets, scooter en auto. Zelf aan huis ‘tanken’ zal een normaal beeld worden. Althans voor hen die zelf zonne-energie kunnen opwekken.

Energie wordt duurder. Dat hebben we de afgelopen 15 jaar al gemerkt. In die periode ís de prijs van elektriciteit meer dan 200% gestegen. Soms gaat hij licht omlaag, maar we weten dat hij op den duur alleen maar verder zal stijgen. Minder verbruiken is dus heel lucratief. Minder verbruiken kan door energiezuinige lampen en apparaten aan te schaffen, door bij het naar bed gaan alle computers, laptops en iphones uit het stopcontact te halen en stand-by stoppers te gebruiken. Het kan ook door zelf energie op te wekken. Door zonnepanelen te plaatsen.

Samen zonne-energie opwekken

Hoe moet dat laatste voor hen die geen panelen kunnen plaatsen vorm krijgen? De overheid geeft subsidies voor zonnepanelen. Maar dat is nog steeds alleen voor hen die een eigen dak hebben. Er komt echter langzaam beweging in dat proces. Mede door de druk van lobbygroepen en burgerinitiatieven denkt de overheid nu na over een methode waarbij de voordelen van zonne-energie opwekking ook voor gezamenlijke initiatieven kunnen gelden. Vanaf 2015 wordt de wetgeving voor 20 energieprojecten in Nederland versoepeld om in de toekomst te kunnen bepalen op welke manier de regelgeving aangepast kan worden om zulke projecten te ondersteunen.

Denk aan een buurtproject met zonnepanelen op het dak van de school. Als de voorwaarden die voor zonne-energie gelden ook voor dergelijke projecten gelden, kunnen burgers samen een project opzetten waarmee de school wordt voorzien van elektriciteit en de eigenaren van de zonnepanelen daarvoor een vergoeding krijgen. Zo kunnen er dus ook zonne-energie bomen geplaatst worden in de wijken. Of op bedrijven daken vol gebouwd worden met zonnepanelen.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Door samen met anderen zonne-energie op te wekken, wordt het aandeel zonne-energie steeds verder uitgebouwd. Dat is goed voor ons milieu, het is duurzaam en het is goed voor de portemonnee van degene, die deelneemt aan het project. Zo kunnen kleine, particuliere, wijkgerichte energieproductie centrales ontstaan die meehelpen de doelstelling van minstens 50% hernieuwbare energie opwekking in 2050 te realiseren.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 3152 Het mooiste huis. All rights reserved.