0

Huizenruil voor koopwoningen.

In de huursector is het al redelijk populair, de zogenaamde woningruil. Doordat de woningmarkt voor koopwoningen momenteel zo goed als op slot staat, wordt het voor mensen met een koopwoning steeds aantrekkelijker om over te gaan tot het ruilen van een woning. Woningruil komt in meerdere vormen voor, zo kan het zijn dat er wel meer dan drie partijen/huizen aanwezig zijn. Ook is het belangrijk te weten dat een woningruil wel bepaalde consequenties met zich mee brengt, waar je in eerste instantie niet bij stil staat.

Wat houdt huizenruil in?

De huizenmarkt heeft een tijdje minder bewogen dan voorheen. Hier is echter verandering in aan het komen. Een goed alternatief voor het kopen en verkopen van huizen is huizenruil. Hierbij is het de bedoeling dat huiseigenaren met elkaar van huis wisselen. Het verschil in waarde is dan de kosten voor de woning. Het grote voordeel is dat niemand risico heeft om tijdelijk dubbele woonlasten te dragen. Eigenaren kunnen dus ruilen van huis, ze kunnen groter, kleiner of gelijkwaardig gaan wonen, zonder angst dat hun huidige woning niet verkocht zal worden.

De voordelen op een rijtje:

  • Geen risico’s
  • Meer zekerheden
  • Geen dubbele woonlasten
  • Mogelijk minder maandlasten als u dit wenst

Zoektocht
Veel mensen vragen zich toch af waar te beginnen? Geef zelf ook bij de makelaar aan dat je open staat voor woningruil, misschien heeft hij mensen in zijn bestand die net zo als jou aan woningruil willen doen.

Overdrachtsbelasting
Aangezien je gewoon een woning koopt en verkoopt, moet je over de nieuwe woning wel overdrachtsbelasting betalen. De woning zal moeten worden getaxeerd en over de waarde ben je als koper momenteel 2% overdrachtsbelasting aan de belastingdienst verschuldigd.

Nieuwe financiering
Ook voor de te ruilen woning zal er een nieuwe financiering worden afgesloten. Je eigen woning wordt verkocht, en de eventuele overwaarde kan weer in de nieuwe financiering worden meegenomen. Hierbij geldt ook dat de bank opnieuw naar je gegevens gaat kijken; je inkomen, eventuele schulden(restschuld), waarde nieuwe woning, en eigen vermogen. Soms is het mogelijk dat je je oude hypotheekrente mee kunt nemen naar je nieuwe woning, hiervoor kun je het beste je hypotheekverstrekker informeren, of kijk de hypotheekvoorwaarden er op na.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.