Reacties staat uit voor Gaan energiebedrijven het licht zien?

Gaan energiebedrijven het licht zien?

De energiemarkt is het afgelopen decennia in een razend tempo veranderd. Tegenwoordig kampen energiereuzen met overcapaciteit, ontslagrondes en forse afschrijvingen en tegelijkertijd slinken de toekomstperspectieven. Dit is de conclusie van het Financieele Dagblad na een analyse van de waarde en jaarrekeningen van de energiereuzen.

Het dagblad meldt dat maarliefst 59 procent van de waarde van stroomproducenten is verdampt, dat ze wanhopig zijn en nog altijd de oplossing niet weten om het tij te keren. Het zijn “sterfhuizen” in en een “aanhoudende lijdensweg”. Volgens het dagblad is de crisis eigenlijk een geschenk uit de hemel, want de stroomproducenten in Nederland zijn lui geworden, dat komt door een gebrek aan lange termijn visie en door de miljarden steun die ze hebben gekregen. Helaas voor de stroomproducenten, het traditionele verdienmodel werkt niet meer, dus er moet naar andere oplossingen worden gezocht dan centrale opwekking doormiddel van gas- en kolencentrales.

Schone zonnepanelen

ZonnepanelenJe kunt zonnepanelen typeren als schoon, schaalbaar, maar ook degelijk en decentraal. Waar fossiele energie diep uit de bodem moet worden gehaald, waarbij veel chemie en energie wordt verbruikt en ook nog moet worden getransporteerd hoeft dat bij zonnepanelen niet.

In de opinie van het Financieele Dagblad moet de schuld van de ontslagrondes bij Eneco, Joulz en Stedin worden neergelegd bij de duurzame sector en daaraan gekoppeld de vraag naar zonnepanelen, althans dat vinden de energiereuzen zelf. Het probleem is niet schone decentrale energie die wordt opgewekt, want dit is namelijk de oplossing. Het probleem is dat de stroomproducenten de oplossing niet willen onderkennen.

De traditie verbreken

Je hebt als consument een meterkast, mag energie afnemen, maar je hebt bijna geen inzicht in de bronnen van jouw stroom, dat moet veranderen. Je wilt als consument tegenwoordig iets slimmers dan fossiele energie en dat is duurzame energie. Door flink te investeren in duurzame energie kan de toekomst niet alleen frisser, maar ook helderder en zonniger worden voor stroomproducenten en hun klanten. De energietransitie kan bedrijven redden, tenminste als ze willen breken met hun obsessie voor grote vervuilende gas- en kolencentrales.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.