0

Bespaar energie met een dakkapel

Vaak wordt gezinsuitbreiding als argument aangevoerd om te verhuizen. De huidige woning biedt plotseling niet meer voldoende ruimte en die kleine kan absoluut niet wordt gestald op de oude zolderverdieping. Toch is er een redelijk eenvoudige oplossing en dat is het plaatsen van een dakkapel. Je kunt niet zeggen dat een dakkapel tot de kleinere investeringen behoort. Daarom zullen we in dit artikel op Hetmooistehuis uitleggen, hoe op lange termijn geld kan worden terugverdiend met een kapel.

Toch een luxe dakkapel

Je kunt ervoor kiezen een dakkapel te plaatsen zonder poespas, dus geen handige opties als een rolluik of insectenhorren. Ook kun je besparen op het uiterlijk van de kapel, door te kiezen voor het minder fraaie, maar goedkopere Trespa en lood in plaats van de iets duurdere kunststof schroten en verholen goten. Toch zijn deze compromissen niet allemaal noodzakelijk, want je kunt ook aan de lange termijn denken door juist extra te investeren in bijvoorbeeld de isolatiewaarde van de mooie nieuwe dakkapel.

Dakkapellen met een hogere isolatiewaarde zorgen uiteindelijk voor een lagere energierekening. Een hogere isolatie kan op twee manieren worden bereikt. De eerste manier is door een polyester dakkapel te laten plaatsen in plaats van een kapel met een houten casco, die is afgewerkt met hout of kunststof. De tweede manier is door te kiezen voor dikker isolatiemateriaal, in combinatie met kunststof kozijnen met drie dubbelglas. Nu is de hamvraag: wat kost mij die hogere isolatiewaarde nu eigenlijk?

Polyester dakkapel

Polyester dakkapelAls je kiest voor een polyester dakkapel, dan moet je vijftien tot twintig procent meer betalen dan voor een houten dakkapel met een hout- of kunstlook. Een kunststof dakkapel, hetzij een houten kapel met kunstlook van 4 meter kost ongeveer 5.200 euro, dan kost de polyester uitvoering bijna 1.000 euro meer. Daar staat tegenover dat polyester dakkapellen een langere levensduur hebben, een r-waarde hebben van plusminus 5 en er daarnaast moderner uitzien. Ter vergelijking een normale dakkapel heeft een r-waarde (isolatiewaarde) van ongeveer 3.

Warm of koud isoleren?

Dakkapellen die van hout worden gemaakt kunnen op twee manieren worden geïsoleerd, namelijk via warme isolatie en koude isolatie. Bij de warme isolatiemethode wordt het isolatiemateriaal, dat doorgaans bestaat uit glas- of steenwol, bevestigd tussen de houten balken van de constructie. Aan de binnenkant vind je een dampdoorlatende folie en aan de buitenkant een dampdichte folie. De meeste dakkapelleveranciers gebruiken een isolerend materiaal met een dikte van 10 centimeter. Het is logisch dat dikker isolatiemateriaal zorgt voor een hogere isolatiewaarde.

Een dakkapel die koud is geïsoleerd, lijdt vaak minder warmteverlies dan een kapel die warm is geïsoleerd. Bij de koude isolatiemethode worden PIR- of PUR-platen op het dak van de dakkapel geplaatst, deze worden bevestigd op een dampdichte folie. Koud geïsoleerde houten dakkapellen met een kunststof kozijn met drie dubbelglas kunnen een r-waarde bereiken van 3,5 tot 4. Zij kosten ruwweg 500 euro meer dan de standaard uitvoering, maar leven toch ook minder lang dan polyester dakkapellen.

Groene hypotheek

Mocht je niet alleen kiezen voor een groene dakkapel, maar kies je er ook voor de zolderverdieping beter te isoleren, dan kan je aanspraak maken op een hogere hypotheek. In Den Haag zijn ze er namelijk van overtuigd dat groene voornemens moeten worden beloond.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.