0

Energie uit afval

Duurzaam wonen en werken. Niemand ontkomt er meer aan. Bedrijven zetten vol in op duurzaamheid om dit vervolgens ook in de externe communicatie te gebruiken. Maar ook de particulier is steeds duurzamer aan het worden. Door afval te scheiden, huizen beter te isoleren, minder energie te verbruiken en bijvoorbeeld biologisch te eten, werken we allemaal richting een groener bestaan. En nu gaan we zelf energie opwekken uit ons afval.

Ons afval bestaat uit recyclebaar en niet recyclebaar materiaal. Verder is er natuurlijk nog het afval dat apart wordt ingezameld zoals chemisch afval. Het niet recyclebare materiaal wordt verbrand. Dit doen we om er simpelweg vanaf te komen. Het gaat dan om huis, tuin- en keukenafval maar ook om bedrijfsafval. Verbranding zorgt voor vermindering van de afvalberg, maar daarmee hield het tot voor kort wel mee op.

Energieopwekking

Een nieuwe duurzame trend is het opwekken van energie uit afval. Speciale afvalcentrales kunnen door afval te verbranden energie opwekken. Energie die direct het net opgestuurd wordt. Deze vorm van opwekken noemen we duurzaam, hoewel er wel degelijk CO2 wordt uitgestoten. Maar doordat afval toch verbrand moet worden, is het maar al te duurzaam dat er tegelijkertijd ook energie opgewekt kan worden. Nederland beschikt inmiddels al over 12 afvalenergiecentrales, 3 grootschalige biomassa-energiecentrales en 2 slibverbrandingsinstallaties om afval om te zetten in energie.

Het Amsterdamse Milieu Service Nederland is een inzamelaar van bedrijfsafval. Dit bedrijf werkt sinds kort ook mee aan het opwekken van energie uit afval door bedrijfsafval op een juiste manier in te zamelen. “Wanneer andere methoden beschikbaar zijn om afval duurzamer af te handelen, zoals door preventie, hergebruik of recyclen heeft dat de voorkeur boven verbranding. Maar voor bepaalde soorten afval is verbranding de meest duurzame manier en kan dit toch leiden tot een reductie van CO2-uitstoot.”

Duurzaam

Energie uit afval is duurzaam doordat er energie wordt opgewekt en ons afval verdwijnt, maar ook doordat zelfs de resten die overblijven na verbranding worden gebruikt. Tot 90 procent van deze ‘slakken’ worden nog ingezet in bijvoorbeeld de wegenbouw. Zo wordt zelf het afval dat overblijft na ons afval ingezet.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt enerige uitval een CO2 reductie met zich meebrengt. Onderzoekers keken naar een afvalverbrandingsinstallatie waarbij 1500 ton per dag aan afval omgezet werd inenergie. Volgens de onderzoekers resulteerde deze manier van afvalverwerking en energieopwekking in een reductie van 270.000 ton CO2 uitstoot per jaar.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.