1

Zonneboiler kosten en rendement

Een zonneboiler is een dure installatie en dient niet zomaar geïnstalleerd te worden op een woning. Het is van groot belang dat er eerst uitgerekend wordt welke capaciteit er precies nodig is voor het huishouden waar de zonneboiler in geplaatst wordt.

Met deze informatie kan namelijk de best passende zonneboiler met het beste rendement uitgekozen worden. Met een zo optimaal mogelijk rendement van de zonneboiler is de terugverdientijd het laagst, en dat is iets wat veel mensen als muziek in de oren klinkt.

Welke capaciteit heeft mijn zonneboiler nodig?

Om er achter te komen wat de ideale capaciteit is van uw zonneboiler zal in kaart moeten worden gebracht hoeveel warm water er verbruikt wordt en hoe dat warme water verbruik verdeeld is over de dag. Wanneer er op 1 moment per dag al het warme water verbruikt wordt (als iedereen vlak na elkaar gaat douchen) is er een hogere capaciteit nodig, het opwarmen van water duurt immers langer dan het gebruiken. Wanneer er verdeeld over de dag warm water verbruikt wordt is een minder grote boiler nodig, de zonnecollectoren kunnen namelijk rustig het warme water aanvullen. Het is raadzaam om een zonneboiler expert de berekening voor u uit te laten voeren, elk huishouden is immers anders en u wilt geen fouten maken met zo een berekening. Bovendien zal een bedrijf dat de zonneboiler verkoopt u gratis helpen met het uitrekenen, geen reden dus om het niet te vragen.

Het type zonnecollector is ook een belangrijke keuze. In Nederland zijn de winterse dagen namelijk korter, er schijnt minder zon. En dat is nu juist het moment dat er meer warm water nodig is voor douchen en verwarming. Daarom wordt er in Nederland in de meeste gevallen gekozen voor een vacuümbuis zonnecollector, deze zijn een stuk effectiever bij lagere temperaturen en minder felle zon dan de platte zonnecollector.

Is er een richtprijs en een gemiddelde terug terugverdientijd?

Uiteraard, er zijn altijd wel gemiddelde bij elkaar te sprokkelen. Maar zoals reeds eerder gezegd: het is per huishouden verschillend.

Een gemiddeld huishouden met 2 ouders en 2 kinderen heeft vaak aan een zonneboiler met een prijskaartje van €4200 voldoende. Deze prijs is inclusief de installatie op dak en integratie met de CV installatie in uw woning. Wanneer voor gekozen wordt om de zonneboiler zelf te plaatsen gaat de prijs drastisch omlaag. Eenzelfde complete systeem zonder installatie kan gevonden worden voor €1800.

De gemiddelde terugverdientijd van de zonneboiler die daarbij hoort is ongeveer 8 jaar. Dan is de investering in de zonneboiler terug verdient, en vanaf dat moment gaat u eigenlijk geld verdienen aan het systeem. Wanneer u de zonneboiler zelf gaat plaatsen en functioneel gaat maken is het terugverdientijd binnen 4 jaar, een aanzienlijk verschil.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.