0

Een huis kopen Vs. Een huis huren

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning kom je voor de welbekende keuze te staan: ga ik nu eindelijk voor een koopwoning, er staan momenteel immers voldoende huizen te koop, of is het misschien toch verstandiger om nog even te huren? De uiteindelijke beslissing is voor een groot deel afhankelijk van het levensstadium waarin je je bevindt: is er sprake van financiële zekerheid, heb je een partner, is er al vermogen opgebouwd etc. Daarnaast kent iedere vorm van wonen zijn voor- en nadelen. Hier volgt daarom een kort overzicht.

Een huis huren

Een huurhuis kent verschillende voordelen. Zo ben je bij een huurwoning niet verantwoordelijk voor de grote onderhoudskosten, deze komen namelijk gewoon voor rekening van de verhuurder. Daarnaast betaalt de verhuurder vaak ook een deel van de belastingen en verzekeringen.

Een huis huren betekent ook een grotere flexibiliteit met zich mee. Over het algemeen geldt er bij huurwoningen namelijk een opzegtermijn van een maand en er mag maximaal een opzegtermijn van 3 maanden worden gehanteerd. Hierdoor zit je dus niet aan de woning vast en kun je, mocht dat onverwacht nodig zijn, op zeer korte termijn verhuizen. Denk bijvoorbeeld maar aan een nieuwe baan of vanwege het plotseling wegvallen van je inkomen.

Daarnaast kun je bij een huurwoning (mits het een sociale huurwoning betreft en je niet te veel verdient) in aanmerking komen voor huurtoeslag, de vervanging van de vroegere huursubsidie. De kosten van een huurwoning, kunnen hierdoor erg laag uitvallen.

Huurwoningen kennen ook enkele nadelen. Doordat de woning niet van jou is kun je niet lukraak wijzingen aan het pand aanbrengen. Een nieuwe lik verf op de muur is natuurlijk geen probleem, maar een tussenmuur uitbreken of een aanbouw bouwen is er niet bij. Daarnaast krijg je bij een huurwoning te maken met variërende maandlasten aangezien de huur jaarlijks verhoogt mag worden.

Een koopwoning kopen

Het grootste voordeel van een koopwoning is toch wel dat je door aflossing vermogen opbouwt. Wanneer de hypotheek eenmaal is afbetaald beschik je over eigen vastgoed. Vooral wanneer de huizenprijzen stijgen kan dit bijzonder aantrekkelijk zijn. Daarnaast heb je bij een koophuis vaak te maken met vaste maandlasten, mits de rente stabiel blijft natuurlijk. Met de hypotheekrenteaftrek heb je overigens de mogelijkheid om een deel van de betaalde hypotheekrente af te trekken van je belastbare inkomen.

In tegenstelling tot een huurwoning, heb je bij een koopwoning wel alle vrijheid om wijzigingen aan het pand aan te brengen. Zo kun je de woning volledig aanpassen aan jouw wensen en de waarde van het pand zelfs verhogen.

Nadelen van een koopwoning zijn het feit dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de woning en je minder flexibel bent dan met een huurhuis. Daarnaast kan de waarde van de woning natuurlijk altijd dalen, iets wat de afgelopen jaren is gebeurd.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.