Reacties staat uit voor Kozijnen vervangen? Welke regels?

Kozijnen vervangen? Welke regels?

Het is maar goed dat in Nederland bepaalde regels gelden voor bouwen en verbouwen, zo blijft het straatbeeld nog enigszins aantoonbaar. Natuurlijk zijn er ook regels van kracht als je de kozijnen wilt vervangen. In de komende alinea’s zullen we kort proberen uit te leggen, wanneer je wel en wanneer je niet een omgevingsvergunning moet aanvragen.

Achtergevel en niet-openbaar gelegen zijgevels

Voor achtergevels en zijgevels die niet-openbaar zijn gelegen gelden dezelfde regels. In feite kunnen de kozijnen van deze gevels zonder papiertje van de gemeente worden vervangen. Je moet de indeling en de afmeting van de ramen dan wel enigszins gelijk houden en houten kozijnen mogen alleen worden vervangen door kozijnen van hout of kunststof, maar gebruik bij voorkeur een zelfde soort profiel als dat aanwezig is in de gevel.

Voorgevel en openbaar gelegen zijgevels

De kozijnen in de voorgevel en openbaar gelegen zijgevels kunnen zonder vergunning worden vervangen, maar dan moet exact hetzelfde materiaal, hetzelfde profiel, dezelfde raamindeling en – afmeting gebruikt worden. Zodra het kozijn kunststof wordt in plaats van hout of van renaissance stijl naar moderne stijl wordt geswitcht, is een vergunning nodig.Vaak doen gemeenten niet heel moeilijk over dergelijke vergunningsaanvragen en kunnen houten kozijnen gewoon worden vervangen door kozijnen van kunststof, maar het is wel belangrijk de gemeente te informeren.

Verder gelden voor bijgebouwen dezelfde regels als voor de voorgevel en openbaar gelegen zijgevels. Een voorbeeld van een bijgebouw is een schuur.

Materialen

Bij monumenten zijn gemeenten conservatiever en is sowieso een vergunning verplicht. Het beste is de welstandsnota van de betreffende gemeente te raadplegen.Over het algemeen geldt, ongeacht monument, houten kozijnen mogen worden vervangen door houten en kunststof kozijnen. Stalen kozijnen moeten stalen kozijnen blijven of mogen worden vervangen door aluminium kozijnen met een zelfde profilering als stalen kozijnen, ofwel dunnen profielen. Voor specifieke vragen over het vervangen van kozijnen in een bepaalde gemeente, kun je terecht op www.kozijnen-prijzen-vergelijken.nl.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.