0

Redenen voor het kopen van een huis

Wanneer is het het juiste moment om een huis te kopen? Dat is een vraag die vele starters bezighoudt. Langlopende hypotheekrentes zullen dit jaar nog verder dalen, ook de tienjaarsrente is inmiddels tot een historisch dieptepunt gedaald. Voor huizenkopers is dit een extra stimulans om te gaan kopen. Financieel adviseurs zoals Financieel Pakhuys Brabant raden dan ook aan om nu een woning te kopen, voordat de huizenprijzen en hypotheekrentes weer stijgen.  Hieronder beschrijven we de belangrijkste waarom dit een goed moment is voor het kopen van een huis

Lage rente

Voor kopers is het momenteel hét juiste moment om te gaan kijken als we naar de rente kijken. Afgelopen week is de gemiddelde tienjaarshypotheekrente tot 3,76 procent gezakt. In 2005 werd nog een laagterecord van de gemiddelde tienjaarsrente van 3,79 procent bereikt. Voor huizenkopers is dat goed nieuws. Wanneer je bijvoorbeeld een lening van twee ton afsluit, betaalde je in 2013 bruto 9580 euro  bij een tienjaarsrente van 4,8 procent. Dit jaar is dat met een gemiddeld tarief van 3,76 procent gezakt naar 7520 euro. Dat is dus een bruto voordeel van 2060 euro.

De hypotheekrentes vertonen sinds het afgelopen jaar al een dalende lijn, dit jaar zette deze dalende trend door. In februari werd een historisch laag niveau van 3,21 procent voor de gemiddelde hypotheekrente voor vijf jaar bereikt. De vijfjaarsrente heeft momenteel een niveau van 3,08 procent bereikt.

Huizenprijzen beginnen weer te stijgen   

Uit een onderzoek van makelaarsclub NVM dat in april 2014 werd gehouden, is gebleken dat de aanhoudende daling van huizenprijzen sinds 2008 nu zijn einde heeft bereikt.

Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de locatie, waarbij het verschil kan zitten in de regio, stad of zelfs de wijk waar de woning staat. De gemiddelde huizenprijs in het eerste kwartaal van 2014 heeft in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar al weer een kleine stijging gemaakt.

Er zijn echter wel wat verschillen tussen verschillende woningtypen. Zo daalden de prijzen van vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen nog steeds, de prijzen van starterswoningen zoals tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen daarentegen hebben de eerste maanden van dit jaar wel stijgingen doorgemaakt.

Groot woningaanbod

Een andere reden voor het kopen van een huis, is dat er momenteel een relatief ruim aanbod is. Uit de gegevens van NVM is gebleken dat er 155 duizend woningen bij NVM makelaars te koop staan. Ondanks dat dit niet gelijk is aan de piek van 2012, waarbij 175 duizend woningen te koop stonden, ligt het nog steeds ruim boven het niveau van 2009 toen er slechts 125 duizend NVM woningen bij NVM-makelaars te koop werden aangeboden.

Heb je twijfels of je een huis gaat kopen of huren? Op lifestyle-online.nl lees je de voordelen van het kopen van een woning t.o.v. huren.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.