0

Duurzame groene daken

Groene daken

Groene daken komen steeds vaker voor op de Nederlandse daken. Dit heeft dan ook een goede reden. Er zitten ook nog eens vele voordelen aan vast zoals extra bescherming van uw huidige dakbedekking tegen UV-straling en andere weersinvloeden, het verminderen van CO2 en het ontlasten van het riolering door het vasthouden van water. Daarbij zijn groene daken mooi om te zien in een stad of dorp vol met saaie platte daken. Ook zijn groene daken te combineren met zonnepanelen om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen meer stroom genereren.

Voordelen van een groendak

Een groendak bezit niet alleen voordelen voor uzelf, maar ook voor uw gemeenschap en gemeente zijn er voordelen.

  • Warmte- en geluidsisolatie
  • Zonnepanelen
  • Subsidie

Warmte- en geluidsisolatie

Op een dak zonder een groene bedekking kan de temperatuur van uw dakbedekking in de zomer oplopen tot 85 graden. Een dak met een groene bedekking zal de temperatuur maximaal oplopen tot 35 graden. Dit komt doordat de beplanting de opgenomen vocht weer terug in de lucht loslaten om zichzelf te verkoelen. Hierdoor is niet alleen uw dak een stuk aagenamer, maar zo zal ook uw huis aangenaam aanvoelen. Een groendak biedt naast warmte- ook geluidsisolatie dit is echter wel afhankelijk van de dikte van de substraatlaag die aangebracht wordt bij een groene bedekking. Een substraatlaag van 20 centimeter dik kan zorgen voor een geluidsisolatie van 52 db. Dit staat gelijk aan een normaal gesprek tussen twee personen.

Zonnepanelen op een groendak

Doordat een groendak het temperatuur op het dak laag houdt, is er minder verlies en blijft het rendement van zonnepanelen hoog. De temperatuur kan oplopen tot wel 85 graden, terwijl de temperatuur van een groendak maximaal zal op lopen tot 35 graden. Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een omgevingstemperatuur van onder de 25 graden. Door de verkoeling dat een groendak biedt is het mogelijk om het rendement van zonnepanelen met 6% en in gunstige omstandigheden tot 24% te laten toenemen wanneer deze gecombineerd worden. Een bijkomend voordeel is dat de schaduw van de zonnepanelen aantrekkelijk zal zijn voor andere plantensoorten, hierdoor ontstaat er een grote diversiteit.

Subsidie voor een groendak

Een groendak zit zoals u nu al wellicht door hebt vol met voordelen waar niet alleen u profeit van heeft maar ook uw buren en gemeente. Om deze reden is het mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanbrengen van deze groene bedekking. Voordat u subsidie kunt aanvragen is het mogelijk dat u aan bepaalde eisen van de gemeente moet voldoen, denk hierbij aan een bepaald aantal m2 dat bedekt moet worden of dat er maar tot een bepaald aantal m2 bedekt mag worden. Ook kan de subsidie die u krijgt verschillen per gemeente en kunt u zie hiervoor het beste informeren bij uw gemeente.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.