0

Kosten bij het kopen van een huis

Wanneer u op het punt staat een huis te kopen, weet u dat er een flinke investering zal moeten worden gemaakt. Hierbij moet je rekening houden met niet alleen de aankoopprijs, maar zijn er nog vele andere kosten, die ervoor kunnen zorgen dat de uiteindelijke kosten aardig kunnen oplopen. Probeert u zich van te voren goed te informeren over de bijkomende kosten, zodat u geen onaangename verrassingen op uw  bord krijgt. Een financieel adviseur zoals bijvoorbeeld svad.nl kan u helpen om de kosten duidelijk op een rijtje te stellen. Hieronder hebben we voor u uitgestippeld wat de kosten zijn waar u rekening mee moet houden.

De aankoopkosten van het koophuis

De aankoopkosten bestaan uit:

  • Eventuele makelaarskosten
  • Eventuele bouwkundige keuring
  • Taxatiekosten
  • Overdrachtskosten

Kosten Koper

Voor bestaande woningen wordt veelal met ‘kosten koper’ rekening gehouden. Dit wil zeggen dat de koper de kosten van de overdrachtsbelasting en de transportakte voor zijn rekening zal nemen.

Vrij op naam

Wanneer u een nieuwbouwwoning wilt gaan kopen, wordt deze bijna altijd ‘vrij op naam’ gekocht, hierbij worden de aankoopkosten verwerkt in de koopsom.

Financieringskosten koophuis

Bij het afsluiten van een hypotheek, krijgt u eenmalig te maken met financieringskosten deze bestaan uit:

  • Provisie aan de bank
  • Kosten voor de notaris bij het opmaken van de hypotheekakte.

Verzekeringen

Bij het kopen van een woning, kunt u verschillende verzekeringen afsluiten, zoals een opstalverzekering tegen schade door brand, storm en inbraak. Deze verzekering is puur en alleen voor schade aan het huis zelf en niet voor de inboedel. Naast de opstalverzekering is het ook verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Een huiseigenaar is vaak ook verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Bij het kopen van een appartement, is er vaak een gezamenlijke Vereniging van Eigenaren verzekering.

OZB

OZB staat voor onroerendezaakbelasting. Huiseigenaren moeten elk jaar aan de gemeente OZB betalen. Het bedrag dat u moet betalen is afhankelijk van de WOZ waarde van de woning, welke jaarlijks door de gemeente bepaald wordt.

Erfpacht

Bij het kopen van een huis, komt er in sommige gemeenten ook erfpacht bij kijken. Hierbij verkoopt de gemeente de grond waar het huis op staat niet, maar wordt de grond in bruikleen gesteld. Hier wordt dan jaarlijks een vergoeding voor betaald.

Belastingaangifte

Het kopen van een huis heeft ook gevolgen voor de inkomstenbelasting. Bij het inkomen moet jaarlijks een bedrag voor eigenwoningforfait worden opgeteld. Doordat de hypotheekrente en bepaalde kosten aftrekbaar zijn is er vaak een fiscaal voordeel te behalen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.