0

Rolluiken vervangen

De gemiddelde levensduur van rolluiken is ongeveer 15 jaar. In de loop van tijd slijten sommige onderdelen, of zijn uw rolluiken helemaal aan vervanging toe. U kunt het werk uitbesteden of zelf doen. Benieuwd wat de opties zijn als uw rolluiken slijten?

Redenen van vervangen

Een veel voorkomende reden is ouderdom van de rolluiken. De levensduur van een rolluik is gemiddeld zo’n 15 jaar. Soms kan het ook zijn dat de rolluiken defect raken. Een veel voorkomend probleem is het slijten van de oprolband. Belangrijk is dat u de band zo snel mogelijk vervangt. Als u een elektrische rolluik heeft kan het zijn dat er motorisch iets kapot gaat. Vaak hoeft u niet het hele rolluik te vervangen, het is mogelijk om alleen de motor te vervangen. Natuurlijk kunnen de rolluiken ook niet aan uw wensen voldoen, u wilt bijvoorbeeld liever elektrische rolluiken.

Vervangen oprolband

Door intensief gebruik kan de oprolband van het rolluik slijten. Dit komt vaak voor bij handmatige rolluiken. Voordeel van dit probleem is dat u het eenvoudig zelf kan oplossen. U kunt het rolluik laten zakken in de onderste stand en de bandopwinder openen met een schroevendraaier. Borg het oprolmechanisme met bijvoorbeeld een schroefje. Vervolgens kunt u de kap van de kast, en de oude band verwijderen. Maak de nieuwe band op de juiste lengte en bevestig volgens handleiding. Houdt ongeveer 20 tot 30 cm over onder het kastje, u kunt nu de band door de doorvoer naar binnen doen. Tot slot kunt u de gedemonteerde onderdelen weer plaatsen.

Vervangen motor

Voordat u de nieuwe motor kunt plaatsen moet u de oude motor demonteren. Verwijder de kap en haal de motor uit de steun (foto links). Nu kunt u de bedrading naar buiten trekken en, door het verwijderen van de borgring, de motor uit de as schuiven. De nieuwe motor kunt u in de as schuiven en de borgring bevestigen. Belangrijk is dat u nu de asprop (foto rechts) borgt door een popnagel of parker (schroef). Als de motor bevestigd is kunt u de bedrading door het gat naar binnen voeren. Tip: zorg dat het draad strak staat, zodat het niet tussen de lamellen kan komen. U kunt de bedrading aansluiten en uw rolluik is voorzien van een nieuwe motor.

 

Afstellen van de motor

Als u een nieuwe motor heeft moet deze vaak worden afgesteld, u kunt dit zelf doen. Als eerste de omhoog afstelling: met een inbussleutel kunt u de onderste afstelschroef bedienen. Zorg dat het rolluik in de omhoog stand staat op de schakelaar of afstandsbediening. Door stap voor stap het rolluik omhoog te laten gaan kunt u de eindstand bepalen. Naar beneden afstelling: Door de bovenste afstelschroef te bedienen kunt u stap voor stap het rolluik laten zakken tot de gewenste stand. Ook hier moet de schakelaar of afstandsbediening in de naar beneden stand staan.

Nieuwe rolluik

Soms zijn rolluiken zo verouderd dat het beter is om voor volledig nieuwe rolluiken te kiezen. Wanneer u een monteur inhuurt of nieuwe onderdelen moet kopen kan dit nog duurder zijn dan de rolluik zelf. Maak daarom een verstandig keuze en vervang u rolluiken als het nodig is. Het plaatsen van rolluiken kunt u zelf, of u huurt een monteur in.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.