0

Hoe gaat de starterslening precies in zijn werking?

Wanneer je als starter een woning wilt gaan kopen, maak je aanspraak op de starterslening. Sowieso raden we het je aan om bij het afsluiten van een hypotheek advies in te winnen bij een financieel adviseur zoals Financieel Pakhuys Brabant, maar toch willen we in dit artikel wat meer toelichting geven over de starterslening.

Iedereen weet dat de woningmarkt het afgelopen jaar redelijk op zijn gat heeft gelegen. De verkoopprijzen van huizen zijn vanaf 2008 met maar liefst 18 procent gedaald. Starters zouden de doorstroming weer op gang moeten brengen. Daarom wil de Rijksoverheid in samenwerking met gemeenten en provincies, mensen die hun eerste huis gaan kopen een zetje in de rug geven. Deze lening zorgt er voor dat jonge kopers hun gewenste huis kunnen kopen, wanneer deze normaal gesproken eigenlijk net te duur was.

Door de starterslening kunnen starters 20 procent van de aankoopkosten van hun droomhuis financieren.  In de eerste drie jaar hoeven aflossingen of rente op de starterslening niet betaald te worden. Hierdoor is het mogelijk voor starters om een duurder huis aan te schaffen.

Aflossen wanneer het kan

Bij de starterslening wordt rekening gehouden met een stijging van het inkomen. Na een bepaalde tijd zullen de hogere maandlasten wel betaald kunnen worden. Er zal door het SVn elke drie jaar gekeken worden naar de situatie van de huizenbezitter. Wanneer hij de kosten van de rente en aflossing nog niet kan betalen, dan hoeft hij deze voorlopig niet te betalen.

Voor wie is de starterslening?

De starterslening is niet voor iedereen weggelegd. Het is namelijk verplicht om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. De koopsom kan daardoor niet boven de 290.000 euro uitkomen. Het belangrijkste om te bepalen of de starterslening van toepassing is, is of de starter daadwerkelijk de starterslening nodig heeft om het huis te kunnen kopen. Wanneer het inkomen of vermogen te hoog is, maak je geen aanspraak op de starterslening.

De starterslening wordt via gemeenten verstrekt. Elke gemeente hanteert haar eigen voorwaarden. Zo is het in bepaalde gemeenten bijvoorbeeld alleen mogelijk om de starterslening te verkrijgen wanneer u een nieuwbouw woning aanschaft, bij andere gemeenten juist alleen bestaande bouw en bij andere plaatsen moet de starter al inwoner van de desbetreffende gemeente zijn.

Mensen kunnen op www.svn.nl kijken of de gemeente waarin zij een huis willen kopen startersleningen aanbiedt en welke voorwaarden de desbetreffende gemeente stelt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.