0

Afval te goed gescheiden? Boete!

In enkele steden en dorpen in Brabant dreigen gemeenten een boete te krijgen van afvalverwerker Attero. De reden? Het afval is te goed gescheiden en kan zo te goed gerecycled worden. Daardoor is er te weinig afval om te verbranden in de afvaloven. En door deals tussen Attero en de gemeenten kan de boete oplopen tot 30 miljoen euro.

Attero, dat zaken doet met ruim 100 gemeenten, constateert een landelijke afname van 35 procent restafval. In termen van duurzaamheid en hergebruik een fantastisch cijfer natuurlijk maar niet als je van restafval afhankelijk bent met je verbrandingsoven. Het contract met de Brabantse gemeenten is volgens Attero ‘een hypotheek’ op de verbrandingsoven die in Moerdijk gebouwd is. “Dat geld moet terugverdiend worden. We komen nu afval, dus geld tekort.”

Afval wordt in Nederland steeds beter gescheiden en herbruikt. Zowel consumenten als bedrijven zamelen verschillende soorten afval gescheiden in. Denk aan glas, papier & karton, swill, chemisch en afval bestemt voor recycling. Ook bij afvalinzamelaar Milieu Service Nederland ziet men deze trend. “Vooral bedrijfsmatig zien we dat afval steeds vaker gescheiden wordt ingezameld en zo herbruikt kan worden. Waar vroeger papier, glas en karton gescheiden werden ingezameld, worden tegenwoordig ook plastics en swill apart verzameld.”

In Brabant lijkt het scheiden van afval nu tot een boete te gaan leiden. Gemeenten en afvalverwerkers hadden gerekend op meer restafval en dus meer afval om te verbranden. Zelf spreekt Attero nog niet van een boete. “We zoeken eerst naar oplossingen. We hebben de gemeenten voorgesteld om in plaats van de provincie voor 76 procent aandeelhouder te worden, zodat ze zelf meer invloed uit kunnen oefenen op prijzen en contracten, maar dat wilde de meerderheid niet.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.