0

Buitenmuren isoleren – Alle mogelijkheden op een rijtje

Bij renovatie en isolatie dacht men vroeger vooral aan het dak. De laatste jaren is het naisoleren van de buitenmuren en spouwmuren echter ook bijzonder populair geworden. Een overzicht van alle mogelijkheden overlopen we hier:

Buitenmuren isoleren met spouwmuurisolatie

Buitenmuren isoleren kan gebeuren op 2 verschillende mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is het isoleren van de spouw in de buitenmuren door middle van spouwmuurisolatie. Dat klinkt een beetje vreemd, de spouw in buitenmuren is bedoeld als isolatie, door middel van de stilstaande luchtlaag, en nu moeten we de spouw vol gaan stoppen met schuim of zo. Is dat eigenlijk wel de bedoeling?

Isolatie door een luchtlaag is niet voldoende voor woningen in België of Nederland. Daarom wordt in nieuwe woningen niet alleen een spouw tussen twee muren voorzien, maar ook spouwmuurisolatie, steenwol meestal, om de spouw te vullen. Dat isoleert beter en bespaart zo op de verwarmingskosten. Bij bestaande woningen wordt spouwmuurisolatie ingespoten via kleine gaten die geboord worden in de voegen. Deze worden nadien weer opgevuld.

Het verschil van de isolatiewaarde tussen een spouw met alleen maar lucht en een spouw gevuld met schuim? Een met schuim gevulde spouw isoleert zeven keer beter dan een luchtlaag in de spouw. Bovendien staat de lucht in de spouw niet stil, die beweegt door temperatuurverschillen. Daardoor worden koudebruggen voortdurend voorzien van warmere lucht, die dus weer afkoelt.

Muren isoleren zonder spouwen

Oude gebouwen die gebouwd zijn voor de jaren ’60 hebben geen spouw. In dat geval moeten we het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de woning aanbrengen. Men spreekt dan over gevelisolatie. Ja, natuurlijk moet dan de buitenkant van het isolatiemateriaal weer afgedekt worden. Vooral hier geldt dat de winst gemaakt wordt door de verminderde kosten voor het warm houden van de woning.

De kosten van gevelisolatie zijn meestal hoger, omdat het meer werk is.
Met het kiezen van het afdekmateriaal, hout, kuststofplaten, een namaak bakstenen muur of een echte bakstenen muur kunnen we de prijs nog beïnvloeden. Het aanbrengen van de afdekplaten is relatief eenvoudig, en dus goedkoper. Als we een echte bakstenen muur willen gaan de kosten flink omhoog, maar ook de kwaliteit wordt veel beter.  Je huis zal er met de gevelisolatie ook weer als nieuw uitzien.

Een nieuwe gevel met isolatie, denk aan je vergunning!

Voor het vullen van de spouw heb je geen vergunning nodig, maar voor het volledig veranderen van de buitenmuren natuurlijk wel. En dat is precies wat er gaat gebeuren als we buitenisolatie aanbrengen. Ons huis gaat er helemaal anders uitzien.

Vooral wanneer we de voorgevel van het huis willen isoleren zal een vergunning belangrijk zijn, omdat het aanzicht van onze woning vanaf de straat anders wordt en omdat de gevel meer naar voren komt.

De voor- en nadelen van gevelisolatie

Buitenmuur isolatie heeft wel een paar opvallende voordelen. Omdat de isolatie wordt aangebracht op de bestaande muur zijn er geen koudebruggen meer. Ook verliezen we binnen geen ruimte en hoeven gas, licht en waterleiding niet opnieuw aangelegd te worden.

Kosten en besparingen
Bij de spouwmuur isolatie voor een woning met een oppervlak van 50 m2 moeten we rekenen op een investering van 1200 euro, een besparing in verwarmingskosten per jaar van 260 euro en een besparing op gas per jaar van 400 m3.
Bij buitenmuur isolatie is de investering hoger, waardoor we meer tijd moeten uittrekken voor het terugverdienen van die investering.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.