Reacties staat uit voor Loont het nog de moeite om een groene lening aan te gaan?

Loont het nog de moeite om een groene lening aan te gaan?

Groene leningen waren lange tijd heel voordelig dankzij talrijke subsidies van de overheid. De interestbonificatie liep af in 2011 en ook de belastingvermindering op energiebesparende maatregelen is lang niet meer ze voordelig als voorheen. Loont het nog wel de moeite om een lening af te sluiten voor duurzame verbouwingen?

Van 2009 tot 2011 werd maar liefst voor 3,5 miljard euro geleend voor energiebesparende maatregelen. Het succes van de groene lening kwam er vooral door inspanningen van de overheid om energiebesparende werken te stimuleren. De rentekorting van 1,5% die de overheid aanbood werd rechtstreeks afgetrokken van het tarief dat de bank hanteerde. Dit was een poging om de economie een boost te geven maar bleek al snel te duur uit te vallen. Daarbovenop werd ook de belasting vermindering voor groene verbouwingen sterk teruggeschroefd.

Al deze zaken zorgen ervoor dat groene kredieten heel wat van hun populariteit hebben ingebonden. Maar de vraag is: zijn groene kredieten eigenlijk nog altijd voordelig?

Groene leningen zijn nog altijd voordeliger dan gewone leningen. Sommige banken bieden immers nog altijd voordeligere tarieven voor groen krediet. Dat komt omdat er bij groene kredieten specifieke voorwaarden gelden. Je mag het geld enkel gebruiken voor energie besparende maatregelen zoals isolatie of de vervanging van een oude stookketel.

Het blijft hoe dan ook nodig om te blijven investeren in groene maatregelen. Energie wordt alsmaar duurder, dus wordt minder verbruiken de boodschap. Investeringen zoals zonnepanelen zijn ook veel goedkoper dan vroeger. Er zijn veel meer bedrijven die zonnepanelen verkopen en dankzij die concurrentie zakken de prijzen. Doordat energiebesparende maatregelen goedkoper zijn is het wegvallen van overheidssteun ook minder erg. Desondanks het wegvallen van veel financiële steun zijn er nog altijd tal van subsidies te verkrijgen.

Om het beste rendement uit je lening te halen kan je ook proberen om te onderhandelen met je bank. Als je bijvoorbeeld een huis koopt kan je energiebesparende maatregelen in je woonkrediet verwerken. Je kan ook groene leningen vergelijken op geldbank.be of op een website als spaargids.be. Zo krijg je een duidelijk overzicht van alle aanbieders en hun tarieven.

Hou er ook rekening mee dat je de investering bijna altijd zal terugverdienen. Zonnepanelen stellen je in staat om bijna gratis energie te produceren en een goed geïsoleerde woning zal er voor zorgen dat je minder energie zal moeten aankopen. Na een aantal jaar is je groene lening afbetaald en kan je genieten van spotgoedkope energie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.