0

De overheid gaat voor een duurzamer Nederland

Duurzaamheid en energiebesparing zijn thema’s die de afgelopen steeds belangrijker zijn geworden. Niet alleen particulieren houden zich hier mee bezig. Sinds enkele jaren ziet ook de Nederlandse overheid het belang van energiebesparing en duurzame energie. Dit was bijvoorbeeld terug te zien in de vorm van subsidies en btw-verlagingen die de overheid heeft ingesteld voor duurzame en besparende maatregelen.

De miljoenennota schetst een positief beeld over duurzaamheid

Voor de komende jaren lijken duurzaamheid en energiebesparing belangrijke thema’s te zijn. Dit staat vastgelegd in het energieakkoord en de miljoenennota voor 2014. De overheid heeft zichzelf als doelstelling gesteld dat vanaf 2020 14% van alle energie in Nederland duurzaam opgewekt moet zijn. In 2023 moet dit doorgroeien naar een percentage van 16%. Deze doelstelling moet bereikt worden door middel van subsidies op duurzame maatregelen die woningen en bedrijven treffen. Voor welke maatregelen er een subsidie vrijkomt is nog niet bekend. Wel heeft de overheid al besloten om een aantal grote Nederlandse kolencentrales in de komende jaren te sluiten. Dit moet samengaan met het opzetten met nieuwe windparken en grootschalige zonnepanelen projecten.

Energiebesparende maatregelen

Niet alleen het opwekken van stroom is een belangrijk stroom, ook het reduceren van het stroomverbruik onder particulieren en bedrijven is een belangrijk aandachtspunt. Onder particulieren wil de overheid dit realiseren door een budget beschikbaar te stellen voor het optimaal isoleren van woningen. Door het aanbrengen van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en vloerisolatie wordt het warmteverlies van een woning tot wel 55 gereduceerd. De cv-ketel hoeft hierdoor minder hard te werken, wat op jaarbasis veel energie en geld bespaart. Dit moet ook gelden voor sociale huurwoningen. Tot 2019 zal de overheid 50 miljoen euro inzetten om sociale huurwoningen geleidelijk te verduurzamen. Voor bedrijven die willen verduurzamen zullen de gebruikelijke subsidies beschikbaar blijven aangevuld met duurzame leningen die zij af kunnen sluiten tegen een lagere rente.

Rooskleurige toekomst

Gekeken naar de plannen die te vinden zijn in de miljoenennota 2014 en in het energieakkoord kan worden geconcludeerd dat Nederland de komende jaren steeds duurzamer gaat worden. Hiermee kan het milieu worden ontzien en ook kan er enorm veel geld worden bespaard door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. In hoeverre de planning uiteindelijk worden doorgevoerd valt altijd nog te bezien. Met deze plannen die de overheid heeft gesteld zit Nederland in ieder geval al op de juiste koers en dit is al het halve werk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.