1

Gevelisolatie

Gevelisolatie wordt in verschillende uitvoeringen toegepast op woningen. In dit artikel zullen we de meest voorkomende vormen toelichten en duidelijk maken wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende mogelijkheden met gevelisolatie. Maar eerst maken we duidelijk waarom gevelisolatie zo aantrekkelijk is voor woningeigenaren.

Waarom gevelisolatie?

De 2 meest gehoorde motivaties om een woning te isoleren zijn besparing op de stookkosten, en bijdragen aan een duurzamere wereld. Wanneer uw gevel geïsoleerd wordt doet u beide zaken tegelijkertijd, een echte win-win situatie. Daarnaast is er nog een voordeel dat iets onderbelicht is, maar in onze zo mogelijk nog wel belangrijker is. De waarde van een woning stijgt aanzienlijk naarmate de woning beter geïsoleerd is. Regelmatig levert goede isolatie meer dan €10.000 extra op bij de verkoop van een woning.

De vraag blijft dan een beetje waarom er voor gevelisolatie gekozen moet worden, er zijn immers meer vormen van isolatie te verkrijgen in Nederland. Denk aan dakisolatie of nieuwe dubbele beglazing. Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Gevelisolatie is in vele gevallen goedkoop te realiseren. Zeker de spouwmuurisolatie is relatief goedkoop toe te passen in woningen. Een spouwmuur isoleren is een relatief nieuwe vorm van gevelisolatie, maar is niet voor niets zo succesvol en gewild gebleken.

Spouwmuurisolatie, wat is dat precies?

Spouwmuurisolatie wordt pas een paar jaar toegepast omdat, zoals de naam al doet vermoeden, de isolatie wordt aangebracht in de spouw van een muur. En woningen die voor 1980 zijn gebouwd, zijn zonder spouw gebouwd. De spouw is een open ruimte tussen 2 muren, deze spouwmuren zijn enkel in de de buitenwanden van een woning toegepast. De spouw dient ervoor om vochtdoorslag tegen te gaan, een groot probleem voor 1980. Pas later zijn mensen gaan bedenken om de spouw op te vullen met isolatiemateriaal. Vanaf dat moment is de spouwmuurisolatie geboren.

Spouwmuurisolatie wordt in de spouw gespoten. Voordat de spouw gevuld kan worden moeten er op enkele tactische plekken gaatjes gemaakt worden in de buitenmuur. Dit gebeurd eigenlijk altijd in de voegen met als doel dat het op een later moment gemakkelijk weg te werken is. Het materiaal dat er in gespoten wordt is vaak een soort parel of een vlok. Het isolatiemateriaal wordt net zo lang erin gespoten totdat de spouw geheel gevuld is.

De grote voordelen van spouwmuurisolatie zijn simpel:
1. spouwmuurisolatie is goedkoop, het kost ongeveer €17 per m2
2. Het isoleert prima
3. Er verandert niets van het uiterlijk van de gevel
4. Het is snel gebeurd, binnen een dag is een hele woning geïsoleerd
5. Er is geen verbouwing nodig, u kunt tijdens het aanbrengen van de spouwmuurisolatie gewoon in de woning zijn
Het grote nadeel van spouwmuurisolatie is dat het niet toegepast kan worden in woningen die voor de jaren 80 zijn gebouwd. Gelukkig is daar een ander alternatief voor, dit bespreken we hierna.

Buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie wordt zoals de naam al doet vermoeden aan de buitenkant van een gevel toegepast. Vaak gebeurt dit door middel van isoleren platen. Deze platen zijn gemaakt van een bepaald piepschuim, dit schuim is enkel geheel geoptimaliseerd om een zo groot mogelijk isolerende werking te hebben.

De platen kunnen makkelijk op maat gemaakt worden zodat u de gehele buitengevel kunt “beplakken” met deze platen. Een nadeel van deze platen is wel dat ze esthetisch niet zo succesvol zijn. Dit betekent dus dat er een afwerking nodig is na het plaatsen van buitengevelisolatie. Vaak wordt gekozen voor een mooi stuclaag of gevelbeplating in de vorm van bijvoorbeeld gevelpanelen. Dit betekent echter wel dat de prijs van buitengevelisolaite beduiden hoger is per vierkante meter dan bijvoorbeeld de eerder genoemde spouwmuurisolatie.

Het kan ook als een voordeel gezien worden dat u direct de kans heeft om de gevel een uitstraling te geven die u mooi vindt. Met een nieuwe afwerking heeft u direct de vrijheid om het geheel naar eigen wens een karakter te geven.
Een ander nadeel van buitengevelisolatie is dat er vaak een vergunning aangevraagd voor moet worden bij de gemeente waarin het huis staat. Doordat het huis meer oppervlakte gaat innemen (de muren worden dikker) is daar in veel gevallen een vergunning voor nodig. Ook voor het esthetisch aanpassen van een woning is vaak een vergunning vereist, het moet in ieder geval bij het wijkbeeld passen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.