Reacties staat uit voor Wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek?

Wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrenteaftrek is al een aantal jaren onderwerp van gesprek in de nationale politiek, waardoor het niet vreemd is dat er nu veranderingen aan zitten te komen. Men heeft zich er lange tijd niet aan durven te wagen, maar is nu dan eindelijk van start gegaan met het hervormen van de woningmarkt. Dit betekent dat de hypotheekrenteaftrek beperkt zal worden, maar dat hier aan de andere kant een compensatie via de inkomstenbelasting tegenover zal staan. Wat betekent dit voor u? Het is daarbij van belang om uit te gaan van de hoogte van uw inkomen.

Daling vanaf 2014

Vanaf 2014 zal de hypotheekrenteaftrek voor het eerst lager uitvallen, voor iedereen die belasting betaalt in de hoogste schijf van 52%. De overheid zal de maximale hypotheekrenteaftrek ieder jaar met 0,5% omlaag bijstellen, waardoor het fiscale voordeel van een eigen woning steeds een beetje verder afneemt. Een lagere aftrek van de hypotheeklasten betekent immers dat het netto te betalen bedrag hoger wordt, ten opzichte van de bruto lasten die een huizenbezitter maakt. Wat dat betreft wordt het de komende jaren steeds een beetje duurder om gebruik te maken van een koopwoning.

Maximaal 38% aftrekken

De overheid heeft aangegeven toe te werken naar een situatie waarin het mogelijk is om maximaal 38% van de bruto rentelasten af te trekken. Op dit moment is de hypotheekrenteaftrek volledig afhankelijk van uw inkomen, waardoor de hoogste inkomens de mogelijkheid hebben om 52% van de rentelasten af te trekken. Dat betekent dat de fiscus een groot voordeel te bieden heeft, dat de komende jaren steeds een beetje minder groot zal worden. Voor de middeninkomens verandert er niet zoveel, aangezien zij op dit moment de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld 42% van de rentelasten af te trekken.

Toekomst voor de hypotheekrenteaftrek

Met het oog op de toekomst lijkt het erop dat de overheid helemaal van de hypotheekrenteaftrek af wil. Het is een mechanisme dat de prijzen van woningen de afgelopen jaren behoorlijk omhoog gestuwd heeft, iets waar men graag wat aan wil doen. Wat dat betreft lijkt de eerste stap naar 38% een voorbode van een verdere afbouw. De overheid heeft overigens wel aangegeven dat er een compensatie zal volgen, in de vorm van een verlenging van de belastingschijf voor 42%. Dat betekent dat een groter deel van het inkomen in het lagere tarief zal vallen, waardoor de netto lasten uiteindelijk niet (hard) op hoeven te lopen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.