0

Dakopbouw

Wat is een dakopbouw?

Een dakopbouw is een verhoging van een groot deel van het dak. Het verschilt met een dakkapel dat de hoogte van het dag groter wordt en er doorgaans veel meer ruimte wordt gecreëerd dan met een dakkapel. De aanpassing is dan ook groter dan die van een dakkapel. Een dakopbouw is er in vele vormen. Zo kan u aan één zijde van het dak kiezen voor een nokverhoging met kozijnen maar ook voor een verhoging inclusief kozijnen aan beiden zijden. Op deze manier creëert u in principe een volwaardige zolder. De plaatsing van een dakopbouw kost vaak enkele dagen, hoewel er ook prefab dakopbouwen mogelijk zijn die binnen één dag op het huis wind- en waterdicht geplaatst kunnen worden. Dit zijn echter vaak dakopbouwen die niet geschikt zijn voor puntdaken, en daarmee voor een hoop huizen niet geschikt zijn. Een gemiddelde dakopbouw bestaat overigens wel vaak uit meerdere prefabonderdelen die in elkaar worden gezet op locatie.

Gespecialiseerde bedrijven

Gespecialiseerde bedrijven zullen de dakopbouw plaatsen. Bij deze bedrijven kiest u voor het materiaal, het uiterlijk van de dakopbouw en de grootte. Het bedrijf zal vervolgens een gedetailleerd ontwerp maken voor de dakopbouw. Aan de hand van het ontwerp zullen ze u alles kunnen vertellen over de exacte vorm van de dakopbouw, wat u ervan kan verwachten en wat de dakopbouw zal betekenen voor de verandering van de ruimte, lichtinval en grootte van uw huis.

Plaatsing dakopbouw

Op de dag dat de vakmannen beginnen met het plaatsen van de dakkapel, zal eerst worden afgetekend waar de dakopbouw zal komen. De dakpannen worden vervolgens verwijdert, waarna het dakbeschot exact in de vorm van de dakopbouw kan worden verwijderd. Het afval wordt bij veel bedrijven kosteloos afgevoerd, hoewel de stortkosten vaak wel voor rekening van de klant zijn. Dit zal u van ten voren moeten bespreken met het bedrijf. Kosten kunnen worden bespaard door afval zelf af te voeren.

Dakconstructie

Om de te plaatsen dakopbouw te ondersteunen, zal de dakconstructie moeten worden aangepast. Reeds aanwezige steunbalken die geen nut meer hebben worden verwijdert. Massieve balken, genaamd slapers, worden geplaatst als steun voor de toekomstige zijwanden. Dwarsbalken worden geplaatst als ondersteuning van de toekomstige kozijnen. Deze aanpassingen op de dakconstructie zijn vergelijkbaar met de aanpassingen die nodig zijn bij een dakkapel.

Plaatsing van de dakopbouw

Nu het dak klaar is voor plaatsing van de dakopbouw, worden de zijwanden als eerste geplaatst. Vervolgens kunnen de kozijnen worden geplaatst. Deze bestaan vaak uit kunststof, maar ook houten kozijnen behoren tot de mogelijkheden. De kozijnen worden bevestigd aan de zijwanden, waarna massieve balken worden geplaatst op de dakopbouw die een verstevigend onderdeel van de dakconstructie vormen. Het overige werk bestaat nu aan het vastmaken van het dakbeschot, isolatie, het waterdicht maken en als laatste de dakbedekking. Afhankelijk van het soort dakopbouw worden dakpannen teruggeplaatst of wordt het in het geval van een plat dak verder bedekt. Vaak is dit met EPDM, een synthetische brandveilige rubbersoort. De totale bouw duurt in de meeste gevallen tussen de twee en vier dagen.

Dakkapel binnenafwerking

Na de bouw kunt u ervoor kiezen hetzelfde bedrijf of een ander bedrijf in te schakelen voor de binnenafwerking. Hierbij kunt u denken aan het wegwerken van slapers met bijvoorbeeld gipsplaten maar ook aan volledige verbouwingen. De prijzen voor dergelijke afwerkingen beginnen in de meeste gevallen rond de € 600,-.

Prijzen en bedrijven

De prijzen van een dakopbouw liggen gemiddeld hoger dan die van een dakkapel. Bij de meeste bedrijven moet u denken aan een prijs van ongeveer € 8000,-, hoewel dit afhankelijk van de grootte, het materiaal en de vorm van de dakopbouw kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Het is belangrijk om u vooraf goed te oriënteren op de markt. Er zijn veel gespecialiseerde bedrijven die een dakopbouw voor u kunnen realiseren. Zij zullen u vrijwel altijd een geheel vrijblijvende offerte kunnen geven en alle informatie die u nodig hebt in het maken van uw keuze voor een specialist. Door goed te zoeken kan dit duizenden euro’s besparen voor u. Euro’s die bijvoorbeeld besteed kunnen worden aan het interieur van de nieuwe dakopbouw. Let bij het maken van uw keuze op de uitstraling van de bedrijven. Kies voor bedrijven die ervaring uitstralen maar ook goede regelingen hebben wat betreft garantie en overige service. De meeste bedrijven bieden zo’n tien jaar garantie op een dakopbouw. Onderschat het belang hiervan niet, een goede garantieregeling kan u honderden tot duizenden euro’s schelen in de toekomst.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.