0

Dakkapel vergunning

Wanneer heb je een dakkapel vergunning nodig?

Voor de bouw van een dakkapel heeft u in een aantal gevallen een vergunning nodig, die u bij uw gemeente kunt aanvragen. De vergunning die u hiervoor nodig hebt, is de zogenaamde omgevingsvergunning. Deze vergunning is via internet aan te vragen, op de website van uw gemeente of op de speciale website www.omgevingsloket.nl. Op de laatstgenoemde website kunt u meer informatie vinden over de situaties waarin u een vergunning moet aanvragen, en wat er nodig is voor zo´n aanvraag.

Geen dakkapel vergunning vereist

Met de invoering van omgevingsvergunning in oktober 2010 zijn er een aantal criteria gevormd waaronder er voor de bouw van een dakkapel geen vergunning vereist is. Eén van de belangrijkste criteria is dat de dakkapel op de achter- of zijgevel geplaatst moet worden. Voor dakkapellen op de voorgevel is per definitie een vergunning vereist. Ook voor het plaatsen van een dakkapel met een schuin pannendak is altijd een vergunning nodig. Voor het plaatsen van een vergunningsvrije dakkapel op de achtergevel bent u echter wel verbonden aan strenge eisen. De dakkapel mag niet binnen 0,5 meter van de erfgrens komen. De dakkapel mag niet hoger zijn dan 1,75 meter en moet minimaal 0,5 meter onder de daknok zitten. Verder moet zij tussen de 0,5 en 1,0 meter boven de dakvoet beginnen, moet het dak plat zijn en moeten de zijwanden ondoorzichtig zijn. In het geval van de zijgevel mag de dakkapel niet uitkijken op een openbare weg of openbaar groen.

Voorwaarden voorgevel

Voor de voorgevel is altijd een omgevingsvergunning nodig. Om in aanmerking te komen voor een vergunning, moet de dakkapel voldoen aan enkele andere voorwaarden dan dakkapellen van de achter- of zijgevel. In de meeste gemeentes mag slechts 50% van het dakoppervlakte bebouwd worden, in enkele gemeentes moet dit zelfs beperkt blijven tot 30% van de voorgevel. Wat betreft maten van de dakkapel, zijn de voorwaarden voor de bouw van een dakkapel op de voorgevel hetzelfde als die voor de bouw op de achter- en zijgevel.

De dakkapel vergunning aanvragen

Wanneer u tot de conclusie bent gekomen dat er een vergunning nodig is voor uw dakkapel, kunt u deze aanvragen bij uw gemeente. De meeste bedrijven kunnen dit voor een meerprijs van gemiddeld zo’n € 300,- tot € 700,- voor u doen. Dit bespaart een hoop moeite, maar het is ook prima mogelijk om de aanvraag zelf te doen. Bij de aanvraag heeft u wel een aantal documenten nodig:

  • gedetailleerde bouwtekeningen op een schaal 1:50 of 1:100. Dit is meestal inclusief een voor- zijaanzicht, een doorsnede, kapplan en het gehele dag waar de dakkapel op komt.
  • een situatietekening, dit is een onderdeel van een kaart uit het kadaster. De woning moet op deze kaart zichtbaar zijn.
  • plattegrond van de verdieping waar de dakkapel zich op bevind
  • in de meeste gevallen foto’s van de woning

Aanvragen dakkapel vergunning bij gemeente

Wanneer de aanvraag verstuurd is, zal de gemeente maximaal acht weken de tijd nemen om uw aanvraag in behandeling te nemen en te beoordelen. In de meeste gevallen gaat dit echter vele malen sneller, soms wordt de vergunning zelfs binnen één dag vergeven. Dit is grotendeels afhankelijk van de striktheid van uw gemeente en factoren in de omgeving van de toekomstige dakkapel. In het proces na het indienden van uw aanvraag zal de gemeente gaan beoordelen hoe de dakkapel in het straatbeeld zal passen, of de dakkapel veilig is en alle eventueel aanwezige risico’s van de bouw voor de omgeving en natuur overwegen. Als u er zeker van wilt zijn dat de dakkapel in het straatbeeld past, is het verstandig te kijken naar dakkapellen elders in uw straat.

Ervaringen

De ervaring leert dat aanvragen voor de bouw van een dakkapel die lijkt op reeds aanwezig dakkapellen vaker worden gehonoreerd. Zorg ervoor dat alle documenten van hoge kwaliteit en volledig zijn. Dit zal uw kansen op een vergunning aanzienlijk vergroten. Bent u niet zeker van uw zaak, schakel dan het bouwbedrijf in om de aanvraag te doen. Zij hebben hier veel ervaring mee en weten precies wat er wordt verwacht van uw aanvraag.

Als de vergunning niet wordt vergeven, heeft u ten alle tijden de kans om de aanvraag opnieuw te doen. Wel sluit u bij een nieuwe aanvraag weer achteraan de rij van aanvragen. Dit kan in sommige gevallen leiden tot ernstige vertragingen van de bouw en hierdoor vaak ook kosten. Daarom is het altijd zaak de tijd te nemen voor de aanvraag.

  • Bouwtekening en vergunningaanvraag voor uw dakkapel

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.