0

Dakkapel plaatsen

Hoe verloopt het plaatsen van dakkapel?

Dagelijks worden er tientallen dakkapellen geplaatst door heel Nederland, in alle soorten en maten. Houten dakkapellen, kunststof dakkapellen en geprefabriceerde dakkapellen. Dat het plaatsen van een dakkapel zo’n populaire woningverbouwing is, heeft een reden. Een dakkapel is een relatief goedkope aanbouw van uw woning, terwijl het u veel oplevert. Wat zijn nou de voordelen van een dakkapel, en wat zijn afwegingen die gemaakt moeten worden?

Daarom een dakkapel

Eén van de belangrijkste argumenten voor veel mensen die kiezen voor een dakkapel, is het extra licht dat in uw huis wordt gebracht. Met een dakkapel creëert u naast de extra ruimte ook een nieuw oppervlakte waar licht door naar binnen kan vallen. Een lichte kamer doet veel met de ruimte die verlicht wordt. Deze zal groter lijken, maar ook frisser. Een ruimte die ruimer en frisser oogt, is fijner om in te leven voor u als bewoner. Natuurlijk zal ook een veel goedkoper dakraam het nodige licht binnenbrengen. Toch levert een dakkapel, onder anderen door de stand van de ramen, u uiteindelijk veel meer licht op, zeker als de dakkapel op het zuiden staat.

Nieuwe ruimte

Natuurlijk is ook de nieuwe ruimte die gecreëerd wordt een zeer belangrijk argument in de keuze voor een dakkapel. Hoewel u het misschien niet meteen zult zeggen als u een dakkapel ziet, kan het voelen als een zee van nieuwe ruimte in de kamer. Met een dakkapel elimineert u een deel van het schuin aflopende dak wat veel ruimte in beslag neemt. U kan rechtop staan op een positie waar u eerder niet eens gebukt kon staan. Het beloopbare vloeroppervlakte, zoals dit wordt genoemd, wordt flink vergroot. De paar vierkante meter die u wint met een dakkapel, kan vrijwel iedereen goed gebruiken.

Plaatsing dakkapel

De plaatsing van een dakkapel kan al binnen één dag gereed zijn. Zogenaamde geprefabriceerde, of prefab dakkapellen worden van ten voren in de fabriek gefabriceerd met de eigenschappen die u wenst. Vervolgens zal het bedrijf in één dag alle handelingen aan uw dak verrichten die nodig zijn voor de plaatsing van de dakkapel en de dakkapel ook nog eens diezelfde dag plaatsen. In tegenstelling tot een verhuizing of aanbouw van uw huis zit u slechts één dag in het stof. Ook dakkapellen die niet geprefabriceerd zijn zullen in de regel binnen enkele dag geplaatst kunnen worden. Lang wachten is niet nodig bij een dakkapel.

Een dakkapel heeft natuurlijk veel directe voordelen voor u als bewoner. Het is echter ook een goede investering in de waarde van het huis. Een huis waar een dakkapel op wordt gebouwd wordt per definitie meer waard. Die verhoogde waarde zal vaak niet beperkt blijven tot de kosten die u heeft gemaakt voor de aanschaf en plaatsing. De netto waardestijging van uw woning zal meestal een flink stuk boven de kosten uit komen. Ook als u dus niet van plan bent om nog voor een langere tijd in uw huidige huis te blijven wonen, is een dakkapel zeker een investering om te overwegen.

Vergunning voor het plaatsen van een dakkapel

Wanneer u hebt besloten een dakkapel te laten plaatsen, is het van groot belang eerst te onderzoeken of en op welke manier u een vergunning moet aanvragen. In oktober 2010 zijn er een aantal criteria gevormd waaronder er voor de bouw van een dakkapel geen vergunning vereist is. De vergunning is de zogenaamde omgevingsvergunning. Eén van de belangrijkste criteria is dat de dakkapel op de achter- of zijgevel geplaatst moet worden. Voor dakkapellen op de voorgevel is per definitie een vergunning vereist. Voor een dakkapel op de achtergevel is in de meeste gevallen juist geen vergunning vereist. Hierbij is het wel belangrijke dat uw te bouwen dakkapel aan een aantal criteria voldoet. Zo mag de dakkapel niet binnen 0,5 meter van de erfgrens komen. De dakkapel mag niet hoger zijn dan 1,75 meter en moet minimaal 0,5 meter onder de daknok zitten. Verder moet zij tussen de 0,5 en 1,0 meter boven de dakvoet beginnen, moet het dak plat zijn en moeten de zijwanden ondoorzichtig zijn. Dit klinkt wellicht als een grote lijst eisen, maar de gemiddelde dakkapel voldoet vrijwel altijd aan deze eisen. Met deze criteria zorgt de gemeente er enkel voor dat er geen dakkapellen worden gebouwd die enorm uit de toon vallen in de omgeving.

Gemeente

Als u zich afvraagt welke situatie voor u van toepassing is, kunt u contact opnemen met uw gemeente. Zij zullen u alles kunnen vertellen over de criteria die van toepassing zijn op uw situatie. Op basis hiervan bepaalt u of een vergunning nodig is en wat er bij de aanvraag benodigd is.

Normaal gesproken kan het dakkapelbedrijf, wanneer van toepassing, voor een meerprijs de vergunningaanvraag voor u doen. Zij doen dit dagelijks en weten precies wat de gemeente nodig heeft voor de aanvraag. Zo loopt u geen enkel risico om een verkeerde aanvraag te doen, wat veel tijdsverlies kan opleveren. Wel bespaart u kosten als u de aanvraag zelf doet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.