0

Houten dakkapel

Wat houdt een houten dakkapel in?

Een houten dakkapel wordt meestal gemaakt van massieve vurenhouten balken en platen van multiplex. Multiplex bestaat uit meerdere houtlagen, die met een speciale lijm aan elkaar vast zijn gemaakt. Deze vorm van hout is erg sterk.

Houten dakkapellen

Hoewel een kunststof dakkapel het tegenwoordig op veel fronten wint van een houten dakkapel, worden ook houten dakkapellen nog altijd geplaatst. Dit heeft natuurlijk een reden. In enkele gevallen is een kunststof dakkapel niet toegestaan, voor sommige rijksmonumenten wordt dit verboden. Dit wordt gedaan, om het authentieke uiterlijk van het monument te behouden. Ook als een houten dakkapel niet verplicht is, kan de keuze voor een houten model worden gemaakt op basis van dergelijke redenen. Toch is het ook tegenwoordig nog niet puur op esthetische grond dat mensen kiezen voor houten modellen. Een houten dakkapel biedt nog altijd enkele andere voordelen ten opzichte van een kunststof dakkapel.

Houten dakkapel prijs

Een houten dakkapel is bij aanschaf goedkoper dan een kunststof dakkapel. De prijs voor een houten dakkapel begint over het algemeen bij ongeveer € 2500,-. In het geval een kunststof dakkapel ligt dit vaak ruim € 500,- hoger. U bespaart dus in eerste instantie geld met de aanschaf van een houten dakkapel. Wel moet u hierbij bedenken dat u op termijn vaak meer bespaart met een kunststof dakkapel, omdat deze doorgaans een betere isolatie heeft dan een houten equivalent en ook minder onderhoud nodig heeft.

Houten dakkapel kleur

De kleur van een houten dakkapel kunt u zelf relatief simpel aanpassen, waar dit voor een kunststof dakkapel niet mogelijk is. Als u bent uitgekeken op de kleur van uw dakkapel, of het geheel van de woning een andere kleur wilt geven, is de dakkapel in relatief korte tijd over te schilderen. De keuze voor de kleur van een houten dakkapel is minder definitief dan de keuze die u maakt in het geval van een kunststof dakkapel. Wel kleeft er ook in dit geval een nadeel aan het houten model. Verf is veel minder goed bestand tegen de diverse Hollandse weersomstandigheden dan kunststof. Waar gekleurd kunststof jaren zal meegaan zonder veel kleur te verliezen, is het goed mogelijk dat u in het geval van een houten dakkapel elk jaar opnieuw een verflaag moet aanbrengen.

Houten dakkapel uiterlijk

Hoewel er tegenwoordig ook kunststof dakkapellen op de markt zijn die bijna niet te onderscheiden zijn van houten dakkapellen dankzij hun kleur en structuur, kan u van mening zijn dat er niks gaat boven een werkelijk houten dakkapel. Een houten dakkapel straalt vooralsnog hoe dan ook meer authenticiteit uit dan een kunststof dakkapel met houtkleur en –structuur, ook al wordt de kwaliteit van de kunststof modellen steeds beter. Dit is dan ook de reden dat de overheid in sommige gevallen heeft besloten enkel houten dakkapellen toe te staan op rijksmonumenten.

Houten dakkapel onderhoud

Een houten dakkapel vergt meer onderhoud dan een kunststof dakkapel, onder anderen door het zojuist genoemde oververven wat regelmatig moet gebeuren. Toch is er ook een voordeel bij een hardhouten dakkapel op het gebied van onderhoud. Wanneer u ervaring heeft met klussen in en rond het huis, zal u zelf de dakkapel kunnen onderhouden en eventueel zelfs kleine reparaties kunnen uitvoeren. Een kunststof dakkapel vraagt vaker een expert voor onderhoudswerkzaamheden, wat u weer meer geld zal kosten dan wanneer u zelf reparaties uitvoert.

Houten dakkapel milieu

Hoewel u op den duur zeer zeker stookkosten bespaart met een kunststof dakkapel, is een houten dakkapel beter afbreekbaar, wanneer afbraak nodig is. Het betreft tenslotte een natuurproduct. Kunststof zal deels gerecycled kunnen worden, maar zal ergens in de toekomst ook afval gaan vormen. Afval wat vooralsnog veel minder goed afbreekbaar is als hout.

Hout met de voordelen van kunststof

Niet alle houten dakkapellen bestaan voor honderd procent uit hout. Ook dakkapellen waarvan de basis uit hout bestaat, maar de afwerking met kunststof is gedaan, wordt aangemerkt als houten dakkapel. Hierbij moet u denken aan een model waar de platen en het skelet van hout zijn, maar de kozijnen van kunststof. Op deze manier heeft u een ware houten dakkapel, met enkele voordelen van een kunststof dakkapel.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Categorie: Geen categorie

Deel dit bericht met andere.

Recent Posts

Laat reactie achter

Submit Comment

© 2018 Het mooiste huis. All rights reserved.